23948sdkhjf

Stena satsar på återvinningsteknik i Halmstad

Stena väljer Halmstad för en stor satsning på återvinningsteknik. Planen är att skapa en anläggning som blir Sveriges modernaste, där återvinningsmaterial från hela samhället förädlas och blir råvaror för nordisk industri. Satsningen i Halmstad innebär betydande investeringar för Stena Metallkoncernen under de närmaste åren och kommer också, om planerna går i lås, innebära nyrekryteringar.
För drygt ett år sedan avslutades produktionen i Pilkingtons glasfabrik. Men om Stenas planer går i lås fylls stora delar av anläggningen de närmaste åren av ny verksamhet. Nu handlar det om återvinning. De befintliga byggnaderna har visat sig utmärkta för att bygga upp effektiva processer där produktionsrester från industrin och uttjänta konsumentprodukter kan återvinnas till råmaterial som kommer till användning igen.

– Den investering vi är beredda att göra här i Halmstad kommer över tid att bli den största på många år inom Stena Metallkoncernen. Halmstad är redan idag en viktig del av Stena Metalls operativa struktur. När vi fick möjligheten att förvärva Pilkington-fastigheten var det naturligt för oss att satsa och utöka miljönyttan ytterligare med Nordens modernaste återvinningsprocesser. Här ligger vi bra till för att behandla material även från Danmark, Norge och Finland. Rent logistiskt är Halmstads hamn viktig för oss och vi välkomnar även deras planerade framtidsplaner, säger Staffan Persson, VD Stena Recycling AB , ett av de bolag inom Stena Metall som kommer att bedriva verksamhet i anläggningen.
Rasmus Bergström är VD på Stena Technoworld:

– Stena har sysslat med återvinning i över 70 år. Samtidigt är det en framtidsbransch som kommer att få allt större betydelse för hela samhället. Vi ser successivt att EU ökar kraven på återvinning i hela Europa. Genom att bygga vidare på de anläggningar vi redan har i Halmstad och dessutom tillföra nyutvecklad teknik kommer vi att kunna bidra effektivt till möjligheterna för Norden att möta dessa krav, säger han.

Vad är det då konkret för verksamhet och processer som Stena planerar?

– Förenklat kan man kalla det för en baklängesfabrik. In kommer spill från industrin och gamla uttjänta produkter som kylskåp, tv-apparater och bilar. Ut kommer de bearbetade råmaterialen, förädlade och sorterade i olika fraktioner som går vidare till producenter som använder materialet i nya produkter, säger Staffan Persson.

– I praktiken handlar det om manuell och mekanisk demontering och sortering. Det är både fråga om ett handgöra där stor materialkunskap krävs, men också avancerade automatiska processer där järn och andra metaller separeras från plast, trä och annat material. Att det kan ske inomhus innebär renare processer, högre återvinningsgrad och bättre kvalitet på slutprodukten, säger Bergström.

Den första delen i satsningen är tänkt att starta under senhösten i år. Det handlar om en förbehandling av elektronikavfall som tv-apparater, datorer och liknande. De övriga investeringarna är beroende av tillstånd enligt miljöbalken från Länsstyrelsen. Processen för detta kommer att starta inom de närmaste dagarna.

– Förutsatt att vi får tillståndet godkänt kan vi förverkliga våra investeringsplaner i Halmstad. Det innebär att vi säkrar nuvarande arbetstillfällen och även skapar nya, säger Staffan Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094