23948sdkhjf

Matolja blir energi istället för kostsamma avloppsstopp

Allt fler kommuner får problem med stopp i avloppsnäten på grund av matolja som hälls ned i avloppet. Tar man istället hand om den energirika oljan så kan den användas till att framställa bl a biogas, el och värme. Genom informationskampanjer delar kommuner och bostadsbolag ut Miljötrattar – ett hjälpmedel som hushållen kan använda för att ta hand om den överblivna matoljan, som på det sättet sedan kan återvinnas.
Flytande matolja hälls ut och flottiga stekpannor diskas ur hemma i vasken; fettet blir snabbt ett problem i avloppsnätet när det kyls, stelnar och orsakar stopp. Många är omedvetna om problemen som fettet förorsakar – problem som i slutänden kostar stora pengar att åtgärda.

I Malmö har VA Syd och Sysav inlett ett pilotprojekt där den insamlade oljan från hushållen skickas för biogasproduktion. Invånarna i pilotområdet har fått så kallade Miljötrattar för att ta hand om matoljan. Miljötratten skruvas på en vanlig PET-flaska där matoljan hälls i, därefter stänger man trattlocket. Invånarna uppmanas sedan att lämna matoljan i Miljöhusen. Genom att uppmuntra till insamling jobbar VA Syd och Sysav för att få bort problemet från avloppen och tar samtidigt vara på den resurs som oljan utgör.

Även i Knivsta arbetar kommunen aktivt för att få bukt med problemet. Insamling av matolja pågår sedan ett drygt år tillbaka. Information har gått ut till Knivstaborna , som fått hämta upp Miljötrattar för att ta hand om den överblivna matoljan.

Tomas Colm, avfallsansvarig i Knivsta säger att ”folk är positiva till initiativet”. Från det att projektet inleddes har hundratals liter matolja lämnats in till återvinningscentralen i Knivsta. Oljan hämtas upp för återvinning av företaget Svensk Fettåtervinning.

På andra håll i Sverige har bostadsbolag tagit saken i egna händer. Använd matolja och fett var en av orsakerna till att bostadsbolaget Finnvedsbostäder i Värnamo fick stopp i sina avlopp. För att råda bot på problemet gjorde Finnvedsbostäder ett försök att samla in matolja i ett större och ett mindre bostadsområde. Boende fick skriftlig information och Miljötrattar för att ta vara på sin använda olja. Matoljan lämnas i Miljöhusen och skickas sedan vidare för att omvandlas till energi och fjärrvärme. Två år senare ser de en klar förbättring, enligt Kvalitets- och miljösamordnaren Anna Karlsson. I nuläget samlas matfett in i tre bostadsområden, men succesivt kommer insamling införas i hela beståndet.

Det handlar i första hand om att lösa problemet med fett som spolas ner i avloppen, säger Karin Sundby som arbetar med Miljötratten. I förlängningen leder det till att vi frigör en resurs som kan användas till framställning av energi, el och värme - en klar ”win-win”-situation. Man sparar pengar genom att minska stoppen och vinner på den resurs – oljan – som sedan används vidare.

I sitt arbete jobbar Karin med att sprida information om fettproblematiken och möjligheter till insamling från hushåll. ”Det finns ingen poäng i att uppfinna hjulet om och om igen. Hittar vi modeller som fungerar kan andra dra nytta av det och få kortare startsträcka, säger hon.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078