23948sdkhjf

Matolja blir energi istället för kostsamma avloppsstopp

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Allt fler kommuner får problem med stopp i avloppsnäten på grund av matolja som hälls ned i avloppet. Tar man istället hand om den energirika oljan så kan den användas till att framställa bl a biogas, el och värme. Genom informationskampanjer delar kommuner och bostadsbolag ut Miljötrattar – ett hjälpmedel som hushållen kan använda för att ta hand om den överblivna matoljan, som på det sättet sedan kan återvinnas.

Flytande matolja hälls ut och flottiga stekpannor diskas ur hemma i vasken; fettet blir snabbt ett problem i avloppsnätet när det kyls, stelnar och orsakar stopp. Många är omedvetna om problemen som fettet förorsakar – problem som i slutänden kostar stora pengar att åtgärda.

I Malmö har VA Syd och Sysav inlett ett pilotprojekt där den insamlade oljan från hushållen skickas för biogasproduktion. Invånarna i pilotområdet har fått så kallade Miljötrattar för att ta hand om matoljan. Miljötratten skruvas på en vanlig PET-flaska där matoljan hälls i, därefter stänger man trattlocket. Invånarna uppmanas sedan att lämna matoljan i Miljöhusen. Genom att uppmuntra till insamling jobbar VA Syd och Sysav för att få bort problemet från avloppen och tar samtidigt vara på den resurs som oljan utgör.

Även i Knivsta arbetar kommunen aktivt för att få bukt med problemet. Insamling av matolja pågår sedan ett drygt år tillbaka. Information har gått ut till Knivstaborna , som fått hämta upp Miljötrattar för att ta hand om den överblivna matoljan.

Tomas Colm, avfallsansvarig i Knivsta säger att ”folk är positiva till initiativet”. Från det att projektet inleddes har hundratals liter matolja lämnats in till återvinningscentralen i Knivsta. Oljan hämtas upp för återvinning av företaget Svensk Fettåtervinning.

På andra håll i Sverige har bostadsbolag tagit saken i egna händer. Använd matolja och fett var en av orsakerna till att bostadsbolaget Finnvedsbostäder i Värnamo fick stopp i sina avlopp. För att råda bot på problemet gjorde Finnvedsbostäder ett försök att samla in matolja i ett större och ett mindre bostadsområde. Boende fick skriftlig information och Miljötrattar för att ta vara på sin använda olja. Matoljan lämnas i Miljöhusen och skickas sedan vidare för att omvandlas till energi och fjärrvärme. Två år senare ser de en klar förbättring, enligt Kvalitets- och miljösamordnaren Anna Karlsson. I nuläget samlas matfett in i tre bostadsområden, men succesivt kommer insamling införas i hela beståndet.

Det handlar i första hand om att lösa problemet med fett som spolas ner i avloppen, säger Karin Sundby som arbetar med Miljötratten. I förlängningen leder det till att vi frigör en resurs som kan användas till framställning av energi, el och värme - en klar ”win-win”-situation. Man sparar pengar genom att minska stoppen och vinner på den resurs – oljan – som sedan används vidare.

I sitt arbete jobbar Karin med att sprida information om fettproblematiken och möjligheter till insamling från hushåll. ”Det finns ingen poäng i att uppfinna hjulet om och om igen. Hittar vi modeller som fungerar kan andra dra nytta av det och få kortare startsträcka, säger hon.”
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Brännbart avfall minskade 40 procent

1 oktober införde Sevab nya regler om sortering vid återvinningscentralerna Kvitten och Läggesta. Resultaten kom snabbt.

Plåt återbrukbart byggmaterial 

Ytterligare klartecken för utbyggt slutförvar

Återvunnet i fokus på Tetra Pak-frukost

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Second hand-Lucia, någon?

Nyhetsbrev

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Arkiv

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Produktnyheter
Tomra växlar upp i pantkampen

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

1

Debatt
Kräver kontantförbud i skrothandeln

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället.

Körkortskrav på skånska ÅVC:er

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Förpackningen står för störst klimatpåverkan

Digital lösning förenklar att få sina pantpengar

Politiken och hållbarheten
Miljöpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Matavfallspåsar i fruktavdelningen succé

95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse.

Forskarnytt
Återvinn outnyttjade värmeflöden

Varje år slösas mängder av energi bort genom att outnyttjade värmeflöden inte tas omhand.

Satsar på återvinning av polyuretan

Återvunnen livsmedelsgodkänd plast ökar

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Förlängd period för biogasstöd

Samarbete ökar återvinning i fastigheter

Recyclingdagen Stockholm
Programmet klart för metall- och WEEE-konferens

Slår ett slag för IT-insamling

Sopbil i krasch! Uppdaterad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.192