23948sdkhjf

Elsladdar stor källa till miljögifter i hemmen

Nyligen presenterade Naturskyddsföreningen en stor rapport med en kartläggning över hur plasten påverkar oss i vardagen, med tydliga exempel på bra och dåliga plastmaterial och plastkemikalier.
På pressträffen visades en rad olika produkter i plast från vår vardag som kan vara problematiska på grund av miljögifter. Ett exempel på en sådan produkt är elsladdar som står för 25 % av alla utsläpp av tillsatta plastkemikalier.

- Vi har fått frågor av politiker om vad som går att göra åt plastsamhället och rapporten är vårt svar. Plast har många viktiga funktioner men tyvärr innehåller många plaster miljögifter och det är inte acceptabelt i konsumentprodukter. I vår rapport redovisar vi för första gången långa listor på vilka plastmaterial och plastkemikalier som behöver fasas ut. I flera fall finns behov av snabba politiska beslut, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.

I rapporten finns det en utförlig genomgång av plastens väg från tillverkning, via produkter som vi omger oss med varje dag, till avfallsledet. Den stora variationsrikedomen hos plastmaterial gör det svårt att entydigt uttala sig om vilka plastsorter man bör undvika i ett vanligt hem – enbart tillsatsämnena, som ger olika plaster dess egenskaper och som kan läcka från plasten, kan räknas i tusental.

- Plastmaterial borde vara lättare att bedöma. Det ska inte vara så att föräldrar inte kan känna sig trygga med att deras barn inte utsätts för farliga plastkemikalier, som misstänks bidra till exempelvis cancer, allergier, diabetes, fetma eller störd fortplantningsförmåga. Vi behöver därför krav på innehållsförteckning på plastprodukter, säger Ulrika Dahl, avdelningschef miljögifter Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen föreslår bland annat att:
Förbjuda farliga ftalater, bisfenoler och bromerade flamskyddsmedel i konsumentnära produkter och särskilt sådana som barn utsätts för
Stegvis fasa ut övriga farliga tillsatser och komponenter i plaster
På sikt tillåta endast klassificerade ämnen som ej visats farliga
Införa obligatorisk innehållsförteckning på vardagsprodukter

Hela den 200-sidiga rapporten finns på:
http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Plastrapporten_hela.pdf
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063