23948sdkhjf

Seglats mot en skräpfritt kust

Cirka 8 000 kubikmeter skräp sköljer varje år upp på Bohusläns stränder varje år och västkusten fylls av plast. I syfte att få bukt med och informera om detta genomfördes projekt Ren Kust i somras.
Bakom projektet står Göteborgs universitet och KIMO, Kommunenes internasjonale miljøorganisation, vars forskare fanns med på båten s/y Hrimfare af Ranrike.

Forskarna säger att en viktig anledning till att västkusten är så hårt drabbat av nedskräpning är havsströmmarna. Flera havsströmmar, som för med sig skräp, möts i Kattegatt och strömmar sedan upp längs västkusten där västliga vindar spolar upp det flytande plastskräpet på stränderna. Över 80 procent av det som hittas på stränderna är plast.

Men allt skräp är inte synligt. På land produceras en hel del skräp av mikroskopisk storlek, som sköljs ut via avloppet.

Forskare från Göteborgs universitet har nyligen provtagit Skagerrak, Kattegatt och södra Östersjön. De har kartlagt förekomsten av mikroplast (0,3 - 5 mm) och upptäckt betydande mängder av både större och mindre storleksfraktioner.

– Vi hittar höga ansamlingar av mycket små frigolitkulor och en omfattande mängd fragment av plastpåsar, hårdplastfragment och syntetiska fibrer från rep och fiskeredskap, säger professor Martin Hassellöv, marin kemist vid Göteborgs universitet.

Forskning tyder på att dessa små partiklar kan misstas för föda, och både minska näringsupptaget och transportera miljögifter in i filtrerande och planktonätande djur och vidare upp i näringskedjan

– Plast är ett fantastiskt material och har under det senaste århundradet erövrat världen för sina många egenskaper. Men plastskräpet har blivit en tickande miljöbomb. Vi vill med expeditionen uppmärksamma problemet på bred front, öka kunskapen och medvetenheten hos allmänheten samt inspirera till förändring och nytänk, säger Ulrika Marklund, projektledare Ren Kust i Bohuslän. /Göteborgs universitet, Projekt Ren Kust och KIMO

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282