23948sdkhjf

Avfallsbolag påskyndar återvinning i Uganda

Allting började egentligen med ett Sverigebesök av en borgmästare från Uganda, som kom till Malmö för att lära sig mer om svensk avfallshantering på återvinningsföretaget SITA. Det slutade med att företagets marknadschef Ludvig Hydén, nu reser som volontär till Uganda för att påskynda en modern avfallshantering och återvinning i Kireka Ward, Uganda.
- Idag samlar ungdomar i Kireka Ward in avfallet för hand. De hyr en liten lastbil för att flytta skräpet och sedan eldas avfallet upp i en grop utanför staden. De gör det gratis för att uppmuntra resten av samhället att hantera avfallet korrekt, berättar Ronaldo Nkalubo, borgmästare och miljöengagerad politiker i Kireka Ward.
Under Nkalubos besök i Malmö var Ludvig Hydén en av hans ciceroner, vänskap uppstod och en idé föddes hos Ludvig om att han ville förmedla kunskap och erfarenhet på plats i Uganda.
- Jag har alltid önskat och strävat efter att det jag jobbar med ska göra nytta i ett större sammanhang. Det var därför jag hamnade på SITA för snart tretton år sedan. Som ung var jag ett par gånger i Östafrika, och det ledde bland annat till att jag sökte pengar hos Aquassistance - en biståndsorganisation inom Suez Environnement (som äger SITA Sverige reds.anm), för att kunna genomföra ett projekt i Kireka Ward, säger Hydén i ett pressmeddelande.
Sagt och gjort, Ludvig och två franska kollegor åkte i augusti till Uganda.
- Vi besökte Ronaldos hemstad med cirka 40 000 invånare för att inventera hur avfallshanteringen och återvinningen fungerar idag. Man inte inte vänta sig underverk från[gallery columns="3"] oss på en veckas besök. Men syftet med resan är att skriva en rapport som ska bli underlag då vi ska söka projektpengar för ett åtgärdspaket hos SIDA, eller Världsbanken till exempel, berättar Hydén.
Ludvig och hans kollegor vill bidra med och se till att, medel som kommer in omsätts i kunskapsöverföring, ny organisation samt infrastruktur och metoder för effektiv avfallshantering och återvinning.
Ludvig hoppas också att framtida projekt kan leda till att de värden som finns i avfallet tas om hand på ett bättre sätt genom återvinning. Vilket i sin tur också kan leda till nya arbetstillfällen.
- Det krävs förhoppningsvis inga gigantiska förbättringar för att effekten ska märkas direkt. Vinsten på sikt är en bättre global miljö när avfall kan återvinnas istället för att brännas upp, detta goda kretslopp vill jag gärna vara en del av, menar Ludvig Hydén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078