23948sdkhjf

Kartläggning av korrosion i sopbilar

Rostfritt stål och en superlegering uppvisade inga tecken alls på korrosion, när dessa jämfördes med vanligt stål i en studie beträffande korrosion i sopbilars behållare.
Risken för att de behållare som används för att samla in matavfall i sopbilar utsättas för omfattande korrosion är stort. Korrosionen leder till att insamlingsaggregatet rostar betydligt snabbare än fordonet i övrigt.

I en studie under Waste Refinerys flagg, har fyra olika material testats med avseende på korrosionsresistans i pressvätska från matavfall från åtta olika företag som hanterar matavfall i insamlingsfordon.

Korrosionstesterna har genomförts vid Sveriges Tekniska Forskningsinstituts, SP, laboratorium med specialbyggda korrosionssensorer för mätning av korrosion i realtid. Materialen som testats är Domex 550, SiCromAl 8, SS 304 och Inconel 625. Av dessa fyra stålkvaliteter är Domex 550 det mest frekvent använda materialet för tillverkning av bottenplåtar i fordonens behållare.

Det austenitiska rostfria stålet SS 304 används till bottenplåt när korrosionen förutspås vara omfattande. SiCromAl 8 är ett stål, som inte normalt lämpar sig för användning till bottenplåt, men det har ändå testats i studien då korrosionsresistansen är i paritet mellan Domex 550 och SS 304.

Att studien även valt att omfatta Inconel 625, beror på att det är en nickelbaserad superlegering, känd för sina utmärkta korrosionsegenskaper i mycket korrosiva miljöer.

I studien simulerades typiska händelser som kan påverka korrosionen vid normalt användande av ett insamlingsfordon. Totalt genomfördes 36 korrosionstester. Resultaten visar att stålen Domex 550 och SiCromAl 8 korroderade med hastigheter acceptabla till nivåer på flera millimeter per år beroende på pressvätskornas egenskaper och påverkan de utsattes för. Det rostfria stålet SS 304 och superlegeringen Inconel 625 uppvisade däremot inga tecken alls på korrosion.

Resultaten visade också, att rengöring med både vatten och avfettningsmedel ökar korrosionen på kort sikt. Överlag lönar det sig således att hålla fukt borta från bottenplåten. /Waste Refinery

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.268