23948sdkhjf

Pilotanläggning för omvandling av CO2 och stålslagg öppnad

Som de första i världen har forskare vid Aalto-universitetet öppnat en ny pilotanläggning som omvandlar CO2 och slagg, biprodukt vid ståltillverkning, till utfälld kalciumkarbonat (Precipitated Calcium Carbonate, PCC).
PCC är en värdefull mineralprodukt som används bland annat i plaster, papper, gummiprodukter och färger. Den innovativa anläggningen representerar ett steg närmare en kommersialisering av en ny process som utnyttjar CO2 för att omvandla en biprodukt av lågt värde till en värdefull resurs för industrin.

De potentiella ekonomiska och miljömässiga fördelarna hos denna nya teknik är av stor betydelse. - Vad vi har visat är att vi kan utnyttja den industriella fasta biprodukten från ståltillverkningen och omvandla den till en produkt som är 50 gånger mer värdefull, säger Arshe Said, doktorand vid Aalto-universitetet. Dessutom förbrukar processen CO2 och fungerar som en kolsänka, vilket gagnar miljön avsevärt.

De metoder som nu används för produktion av utfälld kalciumkarbonat, PCC, kräver stora mängder kalksten.
- Den konventionella metoden kräver en omfattande gruvverksamhet och innebär höga utsläpp av CO2, poängterar TD Sanni Eloneva.

- Det som den här piloten demonstrerar är att det faktiskt är möjligt att delvis uppfylla den globala efterfrågan på PCC genom produktion från stålslagg. Det här representerar en enorm potential när det gäller miljönytta. Vi har också hittat en potentiell ny användning för de slaggprodukter som uppkommer vid ståltillverkningen, vilket ger mervärde åt ståltillverkningsprocessen, fortsätter hon.

Pilotanläggningen för PCC innebär en viktig utveckling för den kolintensiva produktionen världen runt.
- Industrin ställs inför ett ökande tryck från organ såsom EU på att minska utsläppen av växthusgaser. Vi tror att den här pilotanläggningen kommer att vara till hjälp för de här industrierna i deras ansträngningar att rätta sig efter de mål för utsläpp och avfall som satts av regeringarna, förklarar professor Mika Järvinen.År 2010 gick 13 procent av den totala stålslaggen som producerades i Europa (16 Mt) till markutfyllnad. Om all kalcium i stålslagget kunde återvinnas skulle vi kunna producera omkring 13 Mt PCC/år i teorin, och samtidigt binda närmare 6 Mt CO2/år, fortsätter han.

Den nya lovande tekniken sägs också ha andra potentiella fördelar.
- Vi undersöker som bäst möjligheterna att extrahera andra värdefulla material från slaggen efter extraktionen av kalcium, säger Said. Pilotanläggningen är bara det första steget. Vi har fortfarande några år av tester och utveckling innan en fullskalig anläggning kan köras igång. Men vi litar på att den grundläggande tekniken redan är väl utredd och vi avser att utvidga vårt arbete och tillämpa det på andra industriella biprodukter och avfall.

Pilotanläggningen för PCC öppnades i januari 2014 på Aalto-universitetets campus i Otnäs. Metoden som används vid anläggningen baserar sig på ett patent som ägs av stiftelsen för Aalto-högskolan tillsammans med Åbo Akademi och Rautaruukki Abp (numera en del av SSAB).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079