23948sdkhjf

Forskningsföretag ska utveckla återvinningsprocess för batterier

Energimyndigheten har beviljat Swerea MEFOS 4 300 000 kronor för att utvecklam en process för återvinning av rena zink- och manganråvaror från alkalibatterier. Med processen kan minst 70 procent återvinningsgrad uppnås, vilket ska kunna ge stora vinster såväl ekonomiskt som miljömässigt.
Varje dag säljs miljontals batterier i världen. Av dessa batterier är cirka 85 procent alkalibatterier. År 2010 såldes i Sverige 3976 ton till hushållen och 869 ton till industrin. Motsvarande siffra för EU var 125 000 ton till hushållen. Det väl utbyggda insamlingsnätverket av förbrukade batterier i Sverige gör oss till ett ledande land med en insamlingsgrad på upp till 90 procent.
De insamlade batterierna krossas och separeras. Stålskalet återvinns i en magnetisk fraktion, medan resten samlas i den icke-magnetiska fraktionen, vilken kallas "black mass" och innehåller bland annat 25 procent zink och 30 procent mangan. Black mass skickas idag till olika återvinningsanläggningar runt om i Europa där den behandlas tillsammans med andra restprodukter och bara zink återvinns. Mangan hamnar i slaggen, dvs en ny restprodukt som i mycket innehåller tungmetaller och måste hanteras speciellt innan det hamnar på deponi.
- Idag råder brist på kapacitet för upparbetning av alkaliska batterier i Europa och det finns ingen kommersiell process för återvinning av zink och mangan. Tekniken som ska utvecklas i det här projektet ska återvinna båda ämnena i en och samma process, berättar Guozhu Ye, projektledare.
Projektet genomförs som ett samarbete mellan IsoLogistics och Swerea MEFOS, och omfattar allt från termodynamiska modelleringar och laboratorieförsök till försök i pilotskala och drift.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078