23948sdkhjf

Smart och miljövänligt batteri kan lösa problem

Även om dagens litiumbatterier är effektiva, är de också behäftade med en rad resurs- och miljömässiga problem. Med hjälp av material från alfalfa, tallkåda och en smart återvinningsstrategi har forskare från Uppsala universitet genomfört en studie som inrymmer en alternativ lösning.
Daniel Brandell, docent vid institutionen för kemi, Uppsala universitet och en av forskarna bakom idén tror att upptäckten kan öppna flera dörrar till mer miljövänliga och energieffektiva lösningar för framtidens batterier

I sin studie har forskarna vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, utvecklat ett nytt batterikoncept. Batteriet är baserat på återvinning och förnybart biologiskt material, med motsvarande energiinnehåll som i dagens litiumjonbatterier. Det har komponenter tillverkade av förnybara organiska biomaterial från alfaalfa och tallkåda, och kan återvinnas med låg energiåtgång och ofarliga kemikalier som etanol och vatten.

Även om dagens batterier har icke-förnybara oorganiska material är det inte första gången batterier med förnybara material presenteras. Men återvinningsstrategin är ett helt nytt koncept. Det är också möjligt att konstruera ett nytt batteri av ett uttjänt dito.

Forskarna visar att det litium som extraherats från ett uttjänt batteri kan användas i ett nytt batteri, där endast mer biomaterial behöver adderas. Batteriet kan sedan leverera hela 99 procent av energimängden från det första. Med framtida modifikationer är det högst troligt att denna siffra kan bli än högre, bedömer forskarna.

- Genom att använda organiska material från förnybara källor kan flera av de problem lösas som skulle uppstå med en mycket stor ökad användning av litiumbatterier. Men framför allt är det ett betydande steg framåt att litium i hög grad kan återvinnas enkelt och miljövänligt från dessa batterier. /Uppsala universitet
I forskargruppen ingår även professor Kristina Edström, som leder batteriforskningen vid Uppsala universitet, och forskaren Stéven Renault. (Foto: Anders Lund)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094