23948sdkhjf

Västlänkens restmaterial kan återvinnas i hamnen

Statens geotekniska Institut, SGI, ska göra en förstudie om hur restmaterial från Västlänkens byggprojekt kan användas till att bygga ut Göteborgs hamn.
I samband med byggandet av Västlänken uppstår stora mängder överskott av lera. Av de olika bygg- och restmaterialen som uppstår är lera bland de svåraste att återvinna.

- Ur ett samhälls- och hållbarhetsperspektiv vore en sådan återvinning av lera väldigt gynnsam. Syftet med förstudien är att visa möjliga användningsområden för lera från Västlänkens byggprojekt och om den kan komma att fungera som hamnutbyggnad i Göteborgs hamn. I studien kommer vi att ta hänsyn till miljön, ekonomiska förhållanden och också tekniska aspekter, säger Yvonne Rogbeck från SGI. Exempel på användningsområden kan vara utbyggnad av containerytor. Kraven på lermassorna kommer att variera beroende på användningsområden och kan bland annat styras av faktorer som belastning, dräneringssituation och tjäldjup. Lerans egenskaper undersöker vi i våra laboratorier, menar Rogbeck.

Initiativet till förstudien har tagits av SGI och Luleå tekniska universitet i samarbete med Trafikverket och Göteborgs hamn. Förstudien är en del i projekt Optimass. Där arbetar SGI tillsammans med branschen för att utveckla nya metoder och verktyg så att uppkomsten av restmaterial från byggarbete minskar och att de som uppstår kan återanvändas i högre grad.

- Det är precis den här typen av studier som är målet med Optimass. Lyckas vi ta fram en metod att återanvända lera är det en stor framgång inom byggbranschen, säger Yvonne Rogbeck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078