23948sdkhjf

Sorteringstips för julen

Nu är det jul igen. En högtid som värmer och lyser upp i vintermörkret, men också en helg då vi producerar mer sopor än någon annan gång under året. Med enkla knep kan vi dock minska vårt avtryck en smula. Här ett par enkla sorteringstips under julen.


Genom att fundera en vända till om vi verkligen behöver den där extra klappen och genom att återvinna för att spara energi. All energi vi sparar är nämligen ett steg i att hejda klimatförändringarna eftersom det är den sista energin vi förbrukar som är den mest klimatpåverkande.

Till att börja med handlar det om hur mycket avfall du och jag som konsumenter ger upphov till. Det betyder att man kan ta sig en funderare på hur mycket man egentligen ska köpa på sig till jul. Köper man en sak som verkligen behövs och kommer till nytta? Eller köper man den bara för att det är jul?

Det andra steget handlar om återanvändning. Kanske finns det saker du redan har som kan skänkas till någon annan, om du ändå ska köpa nytt?

Steg nummer tre handlar om återvinning. Det är allt det du slänger i sorteringskärlen för glas, metall, papper och plast. Det som inte går att materialåtervinna kan man i stället återvinna energin ur i ett kraftvärmeverk. En gammal barrig gran till exempel - den kan eldas och ge värme. Eldar du granen i öppna spisen släpper du dock ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränns i ett värme- eller kraftvärmeverk, där man förutom värme också gör el av den. I många kommuner ordnas uppsamlingsplatser för julgranar.

Visste du också att värmeljus, som har en kopp av aluminium, räknas som förpackning och ska slängas bland metallförpackningar? Men missa inte att ta bort den lilla vekeshållaren, som är i metall, annars kan värmeljuskoppen automatiskt sorteras som metall och nyttan är borta. Aluminium är ett resurskrävande material eftersom det går åt mycket energi vid produktionen. Men om vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Aluminium kan dessutom återvinnas hur många gånger som helst! Återvinning av alla värmeljusbehållare innebär att koldioxidutsläppen minskar med 2 250 ton vilket motsvarar de årliga utsläppen från cirka 775 bensindrivna personbilar.

Så här sorteras julskräpet:

Värmeljushållaren lämnas i metallinsamlingen, lossa vekeshållaren först så kan all metallen återvinnas
Trasiga elektriska julgransljus och ljus från adventsstaken lämnas till insamling av el-avfall
Julgranen lämnas på uppsamlingsplats för granar eller på återvinningsanläggning
Leksaker med inbyggda batterier och spelande julkort lämnas också till insamling av el-avfall
Presentpapper och wellpapp lämnas bland pappersförpackningar, men ta först bort tejp och annat klistrigt.
Presentsnören läggs i soppåsen
Julkort utan batteri lämnas i pappersinsamlingen
Sillburken lämnas i glasinsamlingen och locket i metallinsamlingen
Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen
Julbordets rester ska man helst äta upp – skal och annat oätligt är matavfall som kan bli biogas och gödningsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062