23948sdkhjf

Tapet laddar sopbilarna med solenergi

Biogasdrivna sopbilar blir en allt vanligare syn i Sverige. Dessvärre har de betydligt kortare räckvidd än sina dieseldrivna motsvarigheter, vilket kan skapa problem.
Nu ska kommunförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg, AÖS, testa att med hjälp av solenergi förlänga bilarnas räckvidd. Bilarna ska förses med en millimetertunn, stryktålig solcellstapet. Bakom produkten står Högskolan i Skövde, AÖS och det brittiska logistikutvecklingsföretaget Focal Earth.

– Med solpaneler på en skåpbil har Focal Earth lyckats öka räckvidden med upp till 30 procent vid försök i England. För oss är varje räckviddsökning bra, men skulle vi komma upp i 30 procent vore det fantastiskt, säger Anna Syberfeldt, lektor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde.

En tunn, böjlig solcellstapet som Focal Earth tillhandahåller, ska nu före kommunens sopfarkoster för att testa bilarnas nya räckvidd.

Focl Earth vill inte avslöja några detaljer om materialet, mer än att det är kiselbaserade solceller på plastsubstrat, en teknik som ursprungligen utvecklats inom rymdindustrin.

Hur mycket energi som solcellstapeterna kommer att kunna generera i lokala väderförhållanden är ännu inte klarlagt. Praktiska försök får utvisa detta.

– Den är mycket känslig och behöver inte direkt solsken, det räcker med dagsljus. Även om den naturligtvis blir effektivare när solen skiner, säger Anna Syberfeldt.

Hittills har AÖS och högskolan testkört en sopbil där navigeringssystemet drivits av samma sorts solpanel som Focal Earth använt i Storbritannien. Det uppges ha fungerat bra och tyder på att solel till sopbil fungerar. /Ny teknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063