23948sdkhjf

Återvinning av elprodukter fortsätter öka

2014 återvann svenskarna 147 500 ton elektronik. Det motsvarar vikten av 15 Eiffeltorn eller drygt 15 kilo per person. Totalt återvann vi över 70 miljoner elprodukter i Sverige förra året. Det visar ny insamlingsstatistik från El-Kretsen.
- Vårt goda samarbete med kommunerna i kombination med nationella informationsinsatser gör att antalet produkter som återvinns fortsätter att öka stadigt.Återvinningen mätt i vikt har planat ut de senaste åren vilket är en följd av att produkterna blir mindre, smartare och lättare, men tittar man på antalet produkter så ökar återvinningen, säger Martin Seeger, tf. VD på El-Kretsen.

Antalet små elprodukter så som ficklampor, leksaker, rakapparater och mobiltelefoner ökade med drygt 5 %, lågenergilampor ökade med 17 % och inbyggda batterier ökade med 11 %.

Det är ett tydligt trendbrott att dessa produkter som tidigare blivit liggande i hushållens byrålådor nu börjar komma in till återvinning. Det är en dubbel vinst för miljön eftersom att det innebär att miljöfarliga ämnen tas omhand, samtidigt som de återvunna materialen kan bli nya produkter. Genom att återanvända metaller som redan finns i kretsloppet slipper man bryta nya.

-Insamlingsresultatet är ett kvitto på att vårt samarbete med Sveriges kommuner och återvinningsindustrin fortsätter att utvecklas i rätt riktning. En förutsättning för de miljövinster som vi kan visa upp är att 98 procent av all konsumentelektronik som samlas in i Sverige hanteras genom detta samarbete. Det ger förutsättningar för både stordriftsfördelar och lokalanpassade lösningar. Det gör också att vi kan redovisa en samlad statistik, totalt för Sverige och kommun för kommun, säger Martin Seeger tf. VD på El-Kretsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066