23948sdkhjf

Träd i städer mer än bara vacker grönska

Att städer har grönytor och träd som kan att ta hand om dagvattnet är en klar fördel, men det måste göras på rätt sätt. Träd bidrar dessutom till människors välbefinnande.


Projektet ”Grågröna systemlösningar för hållbara städer” handlar om att finns lösningar på hur vi ska kunna göra våra städer mer attraktiva och hur vi ska kunna skapa en miljö för oss människor att må bra i med växter som trivs i städer.

Projektet, vilket nyligen avslutades är samfinansierat av Vinnova och 22 partners, där VTI är en av dem.

Många kommuner vill ha gröna städer men ojämn vattentillgång är många gånger ett problem. Projektet visade dock på att hårdgjorda ytor, exempelvis parkeringsplatser och torg, kan konstrueras så att växter och träd tål att finnas där. Samtidigt leder detta till att träden också gör nytta. Städers grönytor och träd gör att människor mår bra och de har en positiv inverkan på att ta hand om dagvattnet. Men det utnyttjas inte alltid i de stadsmiljöer som skapas. I stället leds dagvatten ofta direkt ut i sjöar och vattendrag, ibland i så stora mängder att reningsverk inte klarar av att ta hand om allt, skriver VTI i ett pressmeddelande.

Enligt VTI kan stadsmiljöer i stället byggas så att vatten filtreras ner i jordlagren på ett mer naturligt sätt. I projektet har parterna tittat på en rad olika teman. Bland annat hur städer har förändrats.

Träd är en del av det offentliga rummet och hör till en attraktiv stad. VTI menar att vi måste bygga system som minskar belastningen på dagvattensystemen för att därmed även minska risken för översvämningar vilket förbättrar trädens chans till överlevnad i stadsmiljö.

– När det gäller gator för trafik i stadsmiljö så är det möjligt att använda dränerande markstenskonstruktioner och skelettjordskonstruktioner. Det är dock viktigt att man inte slarvar med utförandet och att anvisningar och regelverk följs, säger Fredrik Hellman från VTI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084