23948sdkhjf

Biogas kan göra restprodukter till resurs

Om man tar vara på restprodukter i en egen biogasanläggning kan livsmedelsföretag och lantbruk bli självförsörjande på förnybar energi och också stärka företagets miljöprofil, det menar JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik. Om förutsättningarna är de rätta kan en investering också vara lönsam.
- På lantbruk och vid mejerier, bagerier, slakterier och i annan livsmedelsproduktion uppstår stora mängder organiska restprodukter som passar utmärkt som substrat för biogas. Samtidigt har verksamheterna ofta ett stort energibehov. En biogasanläggning kan förvandla ett avfallsproblem till en hållbar energilösning och minska det enskilda företagets klimatpåverkan, säger Henrik Olsson, projektledare på JTI.

Det tvååriga EU-projektet BIOGAS3 "Sustainable small-scale biogas from agri-food waste for energy self-sufficency", där JTI är svensk partner hoppas man genom kunskapshöjande och nätverksbyggande aktiviteter att projektet ska öka intresset för biogas. Samtidigt har JTI tagit fram en utvärderingsstudie tillsammans med Hushållningssällskapet som visat att det hittills varit svårt för småskaliga svenska biogasanläggningar att nå lönsamhet.

- Med det kostnadsläge som råder i Sverige är det oerhört viktigt att vara väl förberedd innan man investerar i biogasproduktion. Men om förutsättningarna är de rätta finns det fortfarande möjligheter att göra en bra investering. Eget energirikt substrat och ett stort processenergibehov i kombination med den förbättrade miljöprofilen en biogassatsning kan ge, är faktorer som kan göra biogasinvesteringen lönsam, menar Olsson. Genom BIOGAS3 får de företag som deltar en unik möjlighet att med handledning från oss på JTI titta på sina egna möjligheter till biogasproduktion, avslutar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078