23948sdkhjf

Självstyre? Bra eller dåligt?

I det bostadsområde där vi bor vill hyresföretaget genomföra så kallat självstyre på utomhusområdet, det vill säga lekplatser, planteringar, allmänna grönytor och soprum (dock ej snöskottning och halkbekämpning samt sophämtning), mot en reducerad summa på hyran. Är det värt det? Kan det fungera? Är det demokratiskt? Kommer alla i området att ställa upp när det väl ska vårstädas, planteras, städas och målas?

Svaret kan man inte veta, utan man måste våga ta ställning, för eller emot. Är man villig att göra mer själv även om inte alla hjälper till? Så är det ju redan i samhället idag, vi gör olika mycket. Det finns alltid ”free-riders”.

Och jag som har tummen mitt i handen, vad kan jag bidra med? Glada tillrop och servera gott kaffe kanske.

Det jag vill ha sagt är att ibland måste man våga gå utanför sin ”comfort-zone”. Göra sådant man inte brukar göra. Kanske kan ett självstyre innebära att vi får bättre kontakt med grannarna, att man lär känna nya människor och man kanske rentav lär sig något av någon annan, och sådant är ju alltid positivt. I brevet från fastighetsvärden stod det också att de kommer göra en upprustning av området innan övertagandet i så fall ska ske och dessutom bidra med en fond med medel som kan användas för kontinuerligt underhållsarbete och inköp av diverse verktyg, och då börjar jag på allvar gilla förslaget. Det är helt rätt i cirkulära tankar. Att vi lånar verktyg, äger de tillsammans, istället för att alla ska ha en såg, en häcksax, en stege och så vidare.

Det är dit vi måste komma i dagens samhälle, att tänka om och tänka nytt.

Martin Dyberg

Chefredaktör

Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078