23948sdkhjf

Ny teknik ska reducera det egna avfallet vid Rönnskär

2012 stod en av världens största anläggningar för återvinning av elektronikskrot, klar på Rönnskär i Skelleftehamn. Här bedrivs även bedrivs forskning om metallåtervinning.
– Vi har totalt en kapacitet på 120 000 ton per år. Men vi är duktiga på hela kedjan i vår produktion, säger Linn Andersson, områdeschef för forskning, utveckling och miljö på Boliden Rönnskär.

Rönnskär har ett kopparsmältverk och producerar främst koppar, men även guld, silver, bly och zinkklinker. Inte sällan får företaget frågor om det även återvinner sällsynta jordartsmetaller som exempelvis neodym och lantan, men så är inte fallet. Däremot anses koppar vara en metall med stor framtidspotential och med goda förutsättningar att öka i efterfrågan.

– Vi har dels framställningen av metaller från råvarorna i gruvorna, dels den sekundära marknaden med återvinning av elektronikskrot. Nu jobbar vi mycket med vår avfallshantering, hur vi ska kunna minska vårt eget avfall från processerna och utvinna mer metall ur avfallen.

Bland annat arbetar företaget med att ta fram en ny lakningsprocess, där avfall skall lakas med hjälp av svavelsyra för att utvinna metaller. Företaget arbetar även med egen teknikutveckling när det handlar om miljörening.

– Vi ser över möjlig teknikanvändning från andra branscher än vår egen. Vi kommer att testa en vattenrening som används inom kraftbranschen, säger Andersson.

Inom kort inleds även byggnationerna av ett underjordsförvar, som ska slutförvara avfall. Rampen beräknas vara klar 2017, och någon gång 2019-2020 räknar man med att kunna börja nyttja anläggningen efter att förvaringsrummen färdigställts.
Linn Andersson, områdeschef för forskning, utveckling och miljö på Boliden Rönnskär.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063