23948sdkhjf

Personal som tar emot importsopor erbjuds vaccination

Allt fler svenska anläggningar tar emot sopor från utlandet, sopor som innehåller höga halter av farligt avfall. I Västerås har personal som arbetar med dessa fått vaccin mot smittor.
Sopor från utlandet innehåller farligt avfall. Nu larmar facket vid Mälarhamnar och Mälarenergi i Västerås om de hälsofarliga arbetsförhållandena.

Mälarenergi i Västerås tar bland annat emot sopor, importerade från Storbritannien, vilka anländer via Västerås hamn. Soporna är packade i plastbalar, vilka ibland går sönder och sopor sprids ut på kajen.

Den personal som arbetar både på Mälarhamnar och Mälarenergi, och som jobbar nära soporna, har därför erbjudits vaccin mot hepatit A och B, skriver Västerås lokaltidning.

Hamnarbetarna måste ha andningsmask och skyddskläder om de går ombord på sopbåtarna. Personalen som hanterar soporna på Mälarenergi, i vissa delar av Kraftvärmeverkets bränsleberedning, likaså.

Anette Vilhelmsson, regionalt skyddsombud på Transportarbetarförbundet som representerar hamnarbetarna anser att arbetsförhållandena är osäkra och hälsofarliga. Hon anser att det vore bra att få ett skriftligt underlag kopplat till varje sändning, att hanteringen är ofarlig och att man inte kan bli sjuk. Visst görs stickprov, men det räcker inte.

Jocke Höök, pressansvarig på Mälarenergi, anser att miljön i bränsleberedningen är säker. Han säger att alla sopplaster kontrolleras efter radioaktiva ämnen och att all hantering sköts maskinellt. Vidare har personalen skyddskläder, skyddsskor och stickskyddande handskar. /vlt.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125