23948sdkhjf

Sophämtningsrobot utvecklas

En robot som är tyst och diskret rullar in i ditt bostadsområde, hämtar dina sopor och tömmer dem i lastbilen. Det kan snart bli verklighet, och är målet med ROAR, ett samarbetsprojekt med syfte att utveckla morgondagens smarta transportlösningar.
Mälardalens Högskola jobbar just nu i ett gemensamt projekt med Volvokoncernen, Chalmers i Sverige och Penn State University i USA samt med avfalls- och återvinningsföretaget Renova, för att utveckla en robot som kan arbeta i samspel med sopbilen och dess förare.

Projektet heter ROAR, Robot Based Autonomous Refuse handling, och målet är att presentera en robot, som med hjälp av instruktioner från ett styrsystem i lastbilen hämtar soptunnorna, tar med dem till lastbilen och tömmer dem. Allt under ledning av sopbilens förare som på så sätt också slipper tunga lyft.

- Inom Volvo förutser vi en framtid med mer automation. Det här projektet är ett sätt att låta fantasin flöda och testa nya koncept för att forma morgondagens transportlösningar, säger Per-Lage Götvall, ansvarig projektledare Volvokoncernen.

Mälardalens högskola och de två andra lärosätena ingår som en del i Volvokoncernens Academic Partner Program. Ett nätverk där Volvo samlar tolv akademiska partners för långsiktig samverkan inom forskning och rekrytering. Vid MDH utformas själva roboten.

- Det är spännande att vi kombinerar avancerad forskning med vår utbildning i robotik. Många studenter kommer att arbeta med det här projektet, och det är en enorm möjlighet för dem att få lära sig såväl tekniken som att arbeta i team och i en verklig industriell kontext, säger Mikael Ekström, docent i robotik vid MDH.

- På Chalmers har vi sedan många år utvecklat teknik för styrning och koordinering av autonoma system och vi ser att vi kan hantera problem av den komplexa typ som avfallshantering innebär. Det här blir ett roligt och utmanande projekt för våra drivna forskare och motiverade studenter, säger Petter Falkman, docent i automation, Chalmers.

Arbetet pågår fram till juni nästa år och tekniken testas på Renovas fordon i Göteborg.

- Renova har länge varit ledande när det gäller utveckling av fordonsteknik för bättre miljö och arbetsmiljö. Det här projektet visar på spännande möjligheter för framtiden, säger Hans Zackrisson, utvecklingschef på AO Logistik, på Renova Miljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063