23948sdkhjf

Binder koldioxid trots fukt

Forskare vid bland annat Stockholms universitet har skapat ett mikroporöst och återvinningsbart material som effektivt kan bilda koldioxid från fuktig luft.
Forskningen, vilken publicerats i tidskriften Science, visar att ett sätt att lindra klimatförändringarna kan vara att binda koldioxid från luften, och därigenom minska växthuseffekten. Hittills har detta varit svårt att göra, då upptaget av koldioxid har förhindrats av närvaron av vattenånga. Att först göra luften helt torr är väldigt dyrt.

Forskarna har skapat ett stabilt och återvinningsbart material där mikroporerna har olika platser för bindning av koldioxid och vatten.

-Så vitt jag vet är det här det första material som kan binda koldioxid effektivt från fuktig luft. Det här materialet tar upp båda, men bindningen av koldioxid är enorm, säger Osamu Terasaki, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Forskningen sker i internationellt samarbete och det nya materialet har fått namnet SGU-29, efter Sogang University i Korea. Materialet består av kristaller av kopparsilikat. Metoden skulle kunna användas för att binda koldioxid från atmosfären, och framför allt för att rena utsläpp.

-Koldioxid skapas alltid tillsammans med fukt. Nu kan vi ta bort koldioxiden trots fukten, och tillsammans med andra tekniker som är under utveckling kan kolet sedan användas för att skapa andra värdefulla material. Forskare jobbar väldigt hårt på det här och jag tror att det kommer vara möjligt inom fem år. Det svåraste är att fånga koldioxiden och det har vi en lösning för nu, säger Osamu Terasaki.

Osamu Terasaki och Peter Oleynikov vid institutionen för material- och miljökemi, Stockholms universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063