23948sdkhjf

Mottagare av läderfabriks förorenade massor utsedd

De förorenade massorna som ska saneras från Klippans läderfabrik i Skåne ska tas om hand av Malmöföretaget DT Recycling, skriver företaget på sin hemsida.


- Vi på DT Recycling kan stolt annonsera att vi kommer agera mottagare av de förorenade massorna från rivningen och uppstädningen av Klippans Läderfabrik. Med vårt väl inarbetade arbetssätt, med fokus på miljön, tar vi hand om massorna, säger Clifford Dropp, en av ägarna.


1906 sattes produktionen av läder igång på Klippans Läderfabrik. Det började som ett litet garveri med ett 15-tal anställda. Under 1900-talets fortgång växte produktionen i fabriken och garveriet kom att bli en betydande del av klippans tillverkningsindustri. Under 1980-talet ökade tillgången på läder, samtidigt som efterfrågan sjönk. Därav rådde det en överkapacitet av garverier och Klippans läderfabrik tvingades till sist stoppa produktionen år 1988.


På grund av de många metaller, främst krom, som användes under produktionen är den marktomt som fabriken ligger på förorenad. Även området runt fabriken har fyllts ut med stora mängder förorenade schaktmassor, rivningsavfall och processavfall med läder m.m. Även de ytliga jordlagren har kontaminerats genom utsläpp till luft och vatten.


Här behövs en omfattande sanering på området som stäcker ut sig på ungefär 11 ha.
- Vi på DT Recycling tar stolt på oss ansvaret av mottagningen, och vill säkerställa att behandlingen av dessa förorenade massor görs på ett rätt och riktigt sätt. Där varje steg är viktigt. Vi är glada över att Klippans Kommun fått tillgång och resurser för att äntligen städa upp efter denna fabrik. De höga halterna av föroreningar hotar varje dag med att läcka ut i Bäljandeån, och därför krävs en saneringsinsats.


Vi är glada att kunna ta ett miljöansvar för ett renare Klippan, menar DT Recycling.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063