23948sdkhjf

12 miljoner satsas på att rena avloppsvatten

Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, satsar tolv miljoner kronor på att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Fyra projekt, bland annat i Knivsta och vid Hanöbukten, delar på pengarna.
- Projekten har olika inriktning, använder olika tekniker och de kompletterar varandra. Tanken är att kunna jämföra bland annat reningseffekt, energiförbrukning och kostnader, säger Margareta Lundin Unger.

De flesta svenskar lämnar in gamla läkemedel på apoteket istället för att slänga dem i hushållsavfallet eller spola ner dem i avloppet. Utsläpp av de läkemedelsrester som följer med vid toalettbesök, via urin och avföring, är ett större hot mot havs- och vattenmiljön.

- Dagens reningsverk klarar inte av att reducera läkemedelsrester. Flera andra miljöfarliga ämnen som flamskyddsmedel, mjukgörare i hygienartiklar och vissa metaller kan också spridas till våra vattenmiljöer via avloppsvattnet, säger Lundin Unger, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV.

För att minska utsläppen kan reningsverken behöva satsa på ny och avancerad teknik, till exempel ozonrening och aktivt kol. De tolv miljonerna ingår i regeringens fyraåriga satsning på att få en bättre och mer avancerad rening av avloppsvatten. Totalt satsas 32 miljoner kronor under fyra år.

- De projekt som nu får fortsatt finansiering kompletterar varandra. Vi bedömer att de tillsammans ökar kunskapen om vilka tekniker som är bäst lämpade för svenska förhållanden. en kunskap som kan ligga till grund för framtida beslut om storskalig rening, säger hon.

I samtliga projekt har man försökt att rena avloppsvattnet från de tre ämnen som finns på EU:s bevakningslista över miljöfarliga ämnen, det rör sig om hormonpreparaten etinylestradiol och östradiol som är aktiva substanser i p-piller samt det smärtstillande medlet Diklofenak. Dessa ämnen kan komma att hamna på EU:s prioriterade lista över ämnen som ska renas från avloppsvattnet.

De tolv miljonerna fördelas över två år; sju miljoner 2016 och resterande fem under nästa år. Projekten som får dela på pengarna är:

* Högskolan i Kristianstad, "Fullskalig rening av mikroföroreningar" - FRAM. Ett projekt som är fokuserat på att utveckla olika typer av aktivt kol och på reningsverk med utsläpp till Hanöbukten. De får totalt 3 miljoner kronor.

* Svenska Miljöinstitutet, IVL, "Systemförslag för rening av läkemedelsrester och andra prioriterade svårnedbrytbara ämnen". Projektet ska ge underlag till reningsverken när de ska besluta om tekniker. Det jämför också flera olika tekniker utifrån total miljöpåverkan, kostnader, och utvecklingsmöjligheter. De får drygt 1,6 miljoner kronor.

* Sweden Water Research, "Rening av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten". Projektet ska utveckla riktlinjer, kriterier för dimensionering och bedömningar av kostnader för utbyggnad av olika typer av svenska avloppsreningsverk. Projektet undersöker både aktivt kol och ozonrening. De får knappt 2,4 miljoner kronor.

* Umeå universitet, "Utvärdering av avancerad rening av avloppsvatten i fullskala, Knivsta reningsverk". Vid Knivsta reningsverk testas en anläggning med ozonering i full skala. I projektet görs en utvärdering av ozonering och de positiva och eventuellt negativa effekter tekniken kan ha på vattenlevande organismer såsom kräftdjur och fisk. Projektet undersöker även hur ozonering påverkar antibiotikaresistens. De får drygt 4 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.4