23948sdkhjf

Släng inte elektroniken i soporna

Sällsynta metaller i din dator, mobil och andra produkter återvinns inte idag. Men de behövs för att räcka till elektroniken du vill ha imorgon. – I nystartad forskning söker vi metoder för att få tag i metallerna. Det är också viktigt att privatpersoner lämnar elektronik till återvinning istället för att slänga dem i soporna, säger Christer Forsgren som är miljö- och teknikchef i Stena Metallkoncernen.


Har du hört talas om litium, neodym, gallium och germanium? De finns i komponenter som används i elhbyridbilar, vindkraftverk, solceller, mobiler, datorer och annan elektronik numera. Dessa metaller har globalt blivit en bristvara på bara några år.

EU flaggar för att bristen på sällsynta metaller kan slå negativt mot industrin och även försvåra utvecklingen av ny, grön teknologi för exempelvis vindkraft.

– Vi behöver få tag i materialen. Mobiler och annan småelektronik läggs i byrålådor eller ännu värre, slängs i soporna och eldas upp och försvinner för gott, säger Christer Forsgren.

I norra Europa slängs fortfarande hälften av all småelektronik i soporna eller hamnar i byrålådor och förråd till ingen nytta.

– Produkter vi använder idag vill vi så klart ha tillgång till även i framtiden. Men då behövs återvinning även av sällsynta metaller för att de ska räcka.
I ett flertal nystartade forskningsprojekt söker Stena nya lösningar för att återvinna sällsynta metaller ur produkter som vi använder i vardagen. Ett projekt gäller återvinning av litium, kobolt och koppar ur litium-jonbatterier från elhybridfordon som blir allt vanligare. Ett annat projekt gäller återvinning av neodym som exempelvis används i starka magneter i exempelvis elmotorer i elhybridbilar.

Sällsynta metaller finns koncentrerat i begränsade och lokala fyndigheter runtom i världen. Dessa metaller kommer bli allt svårare och dyrare att utvinna ur jordskorpan i framtiden.

– Återvinn det som inte används från byrålådor och förråd. Ökad återvinning och forskning går hand i hand för att få tag i de sällsynta metallerna, säger Christer Forsgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062