Viktigt med helhetsgrepp kring förorenade områden och explosiva ämnen

| Av Martin Dyberg | Tipsa redaktionen

Riksrevisionen har i rapporten "Statens förorenade områden", som släpptes i oktober i år, granskat regeringens och berörda myndigheters hantering av föroreningar eller oexploderad ammunition som orsakats av staten och kan medföra risk för människor och miljö.

Doktorand och överstelöjtnant Fredrik Johnsson vid Försvarshögskolan är positiv till att Riksrevisionen tagit fram rapporten, men framhåller vikten av att åtgärder utformas utifrån ett helhetsgrepp.

_ Det är för viktigt för att inte göra rätt, säger Fredrik Johnsson. Rapporten bidrar till att uppmärksamma ett både långsiktigt och ekonomiskt kostsamt problem för svenska samhället, men det finns fundamentala aspekter som inte omfattas av granskningen, till exempel dumpad ammunition i sjöar och vattendrag, vissa säkerhetsaspekter och vad som utgör en acceptabel risk i det svenska samhället.

Försvarshögskolan har tidigare uppmärksammat problemet och sedan årsskiftet bedriver högskolan forskning i samarbete med Lunds universitet. Forskningen fokuserar på problematiken med att hantera explosiva kvarlämningar utifrån ett svenskt samhällsperspektiv, och har som målsättning att bidra till utvecklingen av en riskhanteringsmodell för att kunna bedöma risker och föreslå hållbara åtgärder. Frågor som ska besvaras är:

* Vad är en acceptabel risk från explosiva kvarlämningar i Sverige?

* Hur kan risker från explosiva kvarlämningar analyseras?

* Hur medvetandegöra och kommunicera risker från explosiva kvarlämningar?

- Flera av de utmaningar som Riksrevisionen identifierar i sin rapport är redan uppmärksammade. Dessvärre saknas idag en ändamålsenlig kunskapsbas att utgå ifrån och det behövs för att säkerställa en hållbar grund för beslutsfattande, säger Johnsson.

Internationellt samarbete för att skapa denna kunskapsbas är helt avgörande, menar man i rapporten. Flera länder har erfarenheter från hantering av liknande problem med explosiva kvarlämningar och vi har mycket att lära från dem. USA har stängt över 1000 militära baser vilket bland annat krävt röjning/sanering av explosiva kvarlämningar. Storbritannien, Tyskland med flera hanterar dagligen explosiva kvarlämningar efter andra världskriget och Norge har genomfört stora saneringsprojekt av explosiva kvarlämningar. Försvarshögskolan har etablerat ett nätverk med ett tiotal länder i syfte att sprida kunskaper och erfarenheter.

- Förhoppningen är att andras lärdomar kan ligga till grund för en svensk modell och att vi slipper uppfinna hjulet själva. Till detta adderas sedan forskningen som bygger på de förhållanden som är unika för Sverige, menar Johnsson.

Riksrevisionens rapport har nu överlämnats till regeringskansliet som tillsammans med berörda departement ska utarbeta en åtgärdsplan som kommer att läggas fram för riksdagen inom fyra månader.

- Fyra månader är kort tid och problemet med explosiva kvarlämningar är komplext och något som vi kommer att behöva leva med under generationer. Det är därför ytterst viktigt att de steg som nu tas är långsiktiga och något vi kan leva med i framtiden, säger Fredrik Johnsson.Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Omvärlden
”Tråg-till-tråg”-återvinning av PET

Bedöm renoveringens hållbarhetskonsekvenser

Omvärlden
Nya kinesiska importförslag

Bojkottar Black Friday – satsar på second hand

Sopbil brann

Avslutar avtal med RenoNorden

Nyhetsbrev

Återbruk i miniformat

Arkiv

Han blir tf vd i SRV återvinning

Rivstart för insamling av kosmetiskt avfall

Genom ett samarbete mellan skönhetskedjan Kicks och Stockholm Vatten och Avfall har det från första mars 2017 blivit enklare för stockholmarna att göra sig av med gamla skönhetsprodukter på ett miljöriktigt sätt.

Produktnyheter
Innovativ galge visar hållbar kollektion

KappAhl har tillsammans med Ekoligens AB tagit fram innovativa galgar producerade av återvunnet papper.

Omvärlden
Forskning om återvinning av näringsämnen

Omvärlden
Milljömässa lockade fler

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Två materialåtervinningsmål uppfylldes inte 2016

Under 2016 sattes runt 1,3 miljoner ton förpackningar på den svenska marknaden. Sextionio procent materialåtervanns.

Inkludera renhållningspersonal i blåljusutredning

Avfall Sverige föreslår i en skrivelse till Blåljusutredningen att utredningen även ska gälla renhållningspersonal.

Nytt finskt förpackningsmaterial tar storslam

Sista chansen nominera till Återvinningsgalan!

Snart dags för Recyclingdagen

Textilsortering får ministerbesök

Strikt sophämtning i skärgården

Med tre färjor och åtta lastbilar ser Vrångö Transport till att renhållningen i Göteborgs södra skärgård fungerar som den ska. – Vi samlar verkligen in ALLT.

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

Firar 20 år i delningsekonomin

Lidköping Energi fortsätter förbränna hushållsavfall

Projekt som minskar avfall får 40 miljoner

Dödsolycka får rättsligt efterspel

Forskarnytt
Process återvinner både bomull och polyester

Slutsuget på Mosebacke

Rekord i återvinning av restprodukter

Underjordiskt sopsystem i Täby

Bolags hållbarhetsmål kortsiktiga

Samlade dr-reklam – i 27 år

Romson till IVL

Pengar till BT Kemisanering

ÅI om skatt på avfallsförbränning

Förbränningsskatt föreslås, trots nackdelar

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159