23948sdkhjf

Kommunerna saknar grepp om nedskräpningen

Bara knappt fyra av tio kommuner, 39 procent, har mål och åtgärder för att minska nedskräpningen, trots att det blir ett krav nästa år. Samtidigt vet bara var femte kommun hur mycket skräp som slängs och var åttonde vad nedskräpningen kostar, visar Håll Sverige Rents årliga kommunenkät.
– Vår bedömning är att nedskräpningen ökar i Sverige, men de flesta kommuner gör ingenting åt problemet förutom att städa upp det som slängs. Alla kommuner borde ta reda på hur mycket det skräpas ned och vad det kostar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Nästa år kommer nya föreskrifter, som innebär att det ska finnas mål och åtgärder för att minska nedskräpningen i kommunernas avfallsplaner. Fyra av tio kommuner, 39 procent, som har svarat på Håll Sverige Rents undersökning har både mål och åtgärder i dag. Ytterligare 32 procent har endast åtgärder, 4 procent har endast mål och 15 procent har varken mål eller åtgärder.

För att kunna sätta upp mål och åtgärder samt för att kunna följa upp arbetet är det avgörande att veta hur stort problemet med nedskräpning är och var det skräpas ner. Men det är bara 23 procent av kommunerna som på något sätt har mätt nedskräpningen under det senaste året. Ännu färre, 15 procent, har räknat på vad nedskräpningen egentligen kostar kommunen.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar omkring 2 miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat om vi bara slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Enkäten utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för utmärkelsen årets Håll Sverige Rent-kommun.

Enkäten skickades ut till samtliga kommuner i Sverige, och 158 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens om drygt 54 procent. Undersökningen genomfördes under november månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078