23948sdkhjf

Hur kan Sveriges avfallsmängder minska?

En utvärdering som Naturvårdsverket gjort visar på en efterfrågan på en kortare och mer strategisk nationell avfallsplan.

Sveriges avfallsmängder ökar. För att minska mängderna behöver styrningen göras effektivare. En ny utvärdering som genomförts av Naturvårdsverket visar att många aktörer efterfrågar en kortare och mer strategisk nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program, samlat i samma dokument. Dock med samma prioriterade områden som i gällande plan och program.


Utvärderingen visar att den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet haft stor betydelse för kommuners arbete. Flera av de kommuner utvärderarna varit i kontakt med menar att avfallsplanen framförallt gjort skillnad för kommunens arbete inom områdena nedskräpning, matavfall och textilier.


- Vi är glada för att nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet har påverkat inriktningen på kommunernas arbete, berättar Catarina Östlund, Kretsloppsenheten på verkets hemsida.


- Planen och programmet togs fram i bred samverkan, vilket vi tror var viktigt för att få med oss kommunerna. Utvärderingen visar att det finns behov av dialog och kommunikation även efter att planen och programmet beslutas för att nå även övriga aktörer.


Ett trettiotal intervjuer med aktörer från myndigheter, branschorganisationer och verksamhetsutövare har genomförts. De företag och branschorganisationer som kontaktats anger att de sällan eller aldrig använder planen eller programmet. Samtidigt efterlyser många av intervjupersonerna en större tonvikt på förebyggande åtgärder med starkare koppling till avfallsförebyggande dokument så som EU:s paket för cirkulär ekonomi. Många aktörer efterfrågar en avfallsförebyggande strategi som tas fram av Naturvårdsverket i kontinuerlig dialog med samtliga aktörer.


Naturvårdsverket har utvärderat gällande nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program som en del av arbetet med att ta fram en reviderad nationell avfallsplan och ett avfallsförebyggande program för åren 2018 till 2023.


Bild: Catarina Östlund, Kretsloppsenheten vid Naturvårdsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11