23948sdkhjf

Fel av ägarkommuner att inte upphandla avfallstjänster

Kammarrätten i Stockholm anser i en dom att de 13 kommuner som är delägare i Sysav AB inte får direktupphandla avfallshanteringstjänster av bolaget med stöd av det så kallade in house-undantaget.

- Det är mycket positivt att det klarläggs att kommunerna inte kan kringgå upphandlingsregelverket genom att bilda separata bolag för att kunna agera på den konkurrensutsatta marknaden. Vi ser fram emot att fler kommuner nu kommer upphandla sin avfallshantering och fundera igenom sin roll på marknaden. Kommunpolitiker bör stimulera att fler företag får chans att erbjuda tjänster och etablera sig på återvinningsvinningsmarknaden, inte bilda konkurrerande bolag som blir dominerande på den lokala marknaden, säger Britt Sahleström, vd Återvinningsindustrierna på organisationens hemsida.


Kammarrätten anser att Konkurrensverket haft såväl behörighet som fog att i ett tillsynsbeslut konstatera att kommunerna inte får direktupphandla avfallshanteringstjänster från Sysav med stöd av det så kallade in house-undantaget i LOU.


Vid prövningen av verksamhetskriteriet beaktade Konkurrensverket även den verksamhet som bedrivs i Sysavs dotterbolag (Sysav Industri). Kammarrätten instämmer i Konkurrensverkets bedömning att den uppdelning mellan moderbolaget och dess dotterbolag som genomförts innebär att bolagen är så pass tätt sammankopplade att prövningen av verksamhetskriteriet måste innefatta båda bolagen. Verksamhetskriteriet är således inte uppfyllt och någon in house-tilldelning kan inte ske.


- Även EU har kritiserat Sverige för att inte följa upphandlingsregelverket, fortsätter Britt Sahleström. Hösten 2013 anmälde ÅI och flera andra branschorganisationer och företag Sverige för fördragsbrott. Skälet var att Sysav och vissa andra kommuner har tilldelat kontrakt för avfallshantering direkt till sina egna bolag utan upphandling eller insyn, samtidigt som bolagen bedriver en betydande verksamhet på den öppna marknaden. Vi hoppas nu att EU efter denna dom driver detta ärendet vidare.


Mer om domen finns att läsa på Konkurrensverkets hemsida här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094