23948sdkhjf

Dags för älvstädning 

Nu är det dags för den årliga älvstädningen, ett samarbete mellan Fortum och idrottens miljöorganisation Städa Sverige, längs med Ljusnan och Gullspångsälven. 

Nära 9000 ton skräp slängs varje år i Sverige, något som frestar både på naturen och djurlivet. Det vill Fortum och Städa Sverige göra någonting åt. Sedan initiativet Älvstädningen påbörjades 2013 så har totalt 8366 barn och ungdomar deltagit och över 139 ton skräp har städats bort.

-I år sker älvstädningen olika helger per älv (12-13 augusti längs Ljusnan och 19-20 augusti längs Gullspångsälven). När vi tog bort själva tävlingsmomentet och fokuserade på det som är det centrala, städningen och ungdomarnas engagemang, försvann även behovet av att städa överallt exakt samtidigt, säger Johan Englund, kommunikationschef för Fortums vattenkraft.

Längs med Ljusnan är det tolv föreningar som deltar och längs Gullspångsälven är det nio. Älvstädningen i år inleddes i juni med Dalälven, där 35 föreningar från 14 kommuner deltog och tillsammans under två dagar plockade ihop 9 ton skräp.

–Vi besökte fyra föreningar längs med Dalälven under den helgen och fick på nära håll se det engagemang som genomsyrar föreningarna när de ska städa älven och jag vet att vi kommer få se samma engagemang nu. Det är inte bara bra för miljön, föreningarna tjänar även pengar till deras verksamhet, och ungdomarna får en ökad kunskap om skräphantering, säger Johan Englund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078