23948sdkhjf

Axfood först med pant på juiceflaskor

Nästa år blir det för första gången möjligt att panta juiceflaskor av plast i Sverige. Först ut är Axfoods eget märke Garant som säljs i alla Willys och Hemköps butiker. 

– Äntligen säger Returpack ja till pant på juiceflaskor. Det är en fråga vi arbetat med under lång tid och som passar väl in i vårt klimatarbete, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Att panta juiceflaskor av plast blir möjligt för alla butiker som är anslutna till Returpacks system från och med januari 2018. Alla producenter kan då frivilligt välja att ansluta sig till retursystemet för juiceflaskor.

Axfood har sedan tidigare förberett de Garantjuicer som säljs i plastflaskor för pantsystemet. Dessa finns redan i butik och kompletteras med nödvändiga streckkoder för pant efter årsskiftet.

Dagligvaruföretaget Axfood var först ut med både retur av saftflaskor 2015 och retur av bärkassar av plast tidigare i år. Pant av bärkassar infördes på prov i Hemköps butik vid Torsplan i Stockholm och sprids under hösten till ytterligare butiker i landets större städer.

Varje år pantas motsvarande 1,8 miljarder burkar och PET-flaskor i landet, vilket är bland de högsta resultaten i världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094