23948sdkhjf

Process återvinner både bomull och polyester

Mistra Future Fashion kan nu presentera resultatet av sex års forskning som innebär ett stort genombrott för textilåtervinning.

Blend Re:wind är en ny process som för första gången kan demonstrera nya viskosfilament av bomull, framställda i en ny kemisk återvinningsprocess för polyester/bomullsfiberblandningar. Processen innebär att tre cirkulära produktströmmar kommer ut från återvinning av tyg som består av en bomull/polyestermix. Separationen innebär att bomull återvinns till nya viskosfilament av hög kvalitet och att polyester blir till två nya rena monomerströmmar som kan bli stark polyester igen. 

- Vår separationsprocess har utvecklats med befintliga industriprocesser i åtanke, och vårt mål är att integrera så mycket som möjligt för att minimera både miljömässiga och ekonomiska kostnader. Att gå från labb till större skala är kostsamt och därmed den största utmaningen just nu. En betydande fördel med vår process är att den är möjlig att integrera i befintlig industri och därmed hoppas vi kunna hantera denna utmaning bra. Vår bedömning är att processen har stor potential på den globala marknaden i framtiden, säger dr Hanna de la Motte, temaledare för Mistra Future Fashion, forskare vid RISE i cellulosakemi och kemisk återvinning av textil samt internationell expert.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08