23948sdkhjf

Plast oroar skåningar

Mängden plast i vår vardag oroar majoriteten av de boende i Region Skåne, visar en ny opinionsundersökning.

I undersökningen, som gjorts av analysföretaget GFK Norm, tillfrågades drygt 2000 slumpmässigt utvalda skåningar om sin inställning till plast. 31 procent svarade att de är mycket oroliga och 48 procent att de är ganska oroliga. Samma undersökning visar att varannan invånare i Region Skåne anser att det behövs fler insatser för att säkerställa skåningarnas tillgång till rent vatten.

– Att åtta av tio känner oro för plastanvändningen är en anmärkningsvärt hög siffra. Det visar att vi måste lägga in ytterligare en växel i kampen mot plasten, säger regionråd Dolores Öhman (MP), i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet i Skåne presenterar en rad förslag på hur man kan ta sig an plastproblematiken. Region Skåne är en stor aktör med många anställda och en omfattande verksamhet. Regionen bör leda utvecklingen, föregå med gott exempel och inspirera skåningarna genom konkreta tips.

Miljöpartiet i Skåne föreslår följande åtgärder för en mer hållbar plastanvändning inom Region Skåne:

  • Sluta upphandla produkter med mikroplast
  • Kartlägga mängden engångsartiklar i regionens verksamheter, ta fram en åtgärdsplan för att minska detta och byta ut till andra material än plast
  • Avsätta resurser i 2019 års budget för strandstädning och förebyggande åtgärder mot nedskräpning vid hav, sjöar och vattendrag
  • Genomföra fler innovationsupphandlingar med nya hållbara material för att ersätta engångsprodukter som skoskydd och plastmuggar
  • Utreda var vårt plastavfall hamnar och hur återvinningen kan förbättras
  • Se över tvätteriets system så att mikroplaster från textilier fångas upp innan vattnet släpps ut i avloppet
  • Satsa på mer regional samverkan om vattenfrågor med fokus på plastföroreningar av dagvatten, vattendrag, sjöar och havet i syfte att öka kunskap och minska föroreningar.

Om undersökningen:

Deltagande i opinionsundersökningen skedde via en onlineundersökning som gick ut i en riksrepresentativ telefonrekryterad panel, Norstats guldpanel, under perioden 12 till 23 oktober. Totalt deltog 2002 individer i Region Skåne i åldern 17 år och uppåt. Frågorna löd: ”Är du orolig för hur mängden plast i vår vardag påverkar vår natur och våra hav?” Samt ”Anser du att det behövs fler insatser för att säkerställa skåningarnas tillgång till rent vatten?”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114