23948sdkhjf

Minskade koldioxidutsläpp vid biogasframställning

Forskare vid MDH har undersökt hur man kan effektivisera processen med att bryta ner organiskt avfall i samband med produktion av biogas genom anaerob rötning.

Resultaten visar bland annat att man med hjälp av mikroalger kan minska koldioxidutsläppen i biogasanläggningar och minska energianvändningen i reningsverk.

Studien, ”System studies of Anaerobic Co-digestion Processes”, är en av få där data hämtats från en fullskalig, verklig samrötningsanläggning i ett nordligt klimat. Eva Nordlander, som ligger bakom forskningen, berättar:
– Målet med min avhandling är titta på olika sätt att förbättra processer som använder sig av anaerob rötning. Det har jag gjort genom att använda mig av modellering och simulering som verktyg.

Resultatet av undersökningen visar att det möjligt att minska både mängden koldioxidutsläpp och energianvändningen genom att använda mikroalger i reningsverk och biogasanläggningar. Däremot skulle användning av mikroalger i reningsverk leda till mycket större markanvändning än i dag. I biogasanläggningar är förhållandet det motsatta, där skulle mikroalger istället kunna minska markanvändningen.

Enligt Eva Nordlander kan samhället dra nytta av hennes forskning.

– Samhället skulle kunna fundera mer kring användning av mikroalger. Generellt sett skulle jag säga att de passar bättre in för användning i områden men större mängd solljus än här i norra Europa, men beroende på hur utvecklingen ser ut framöver, med mer eller mindre tillgängligt markutrymme och tillgänglig el, kan det vara intressant även på våra breddgrader, säger hon.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095