23948sdkhjf

Snusprillor i avloppet och farligt avfall i soporna….

Varje år gör sig Ystadborna av med mängder av farligt avfall, både i toaletten och i soporna.

Det är Ystad kommun som i ett pressmeddelande skriver att den senaste plockanalysen vid Avfallsenheten visar att Ystadborna gör sig av med farligt avfall via avloppet eller det vanliga restavfallet.

– Många vet kanske inte att snus inte ska spolas ner i toaletten. En analys visar att Ystadborna spolade ner cirka 1,4 miljoner snusprillor i avloppet under 2016. Där ska de inte vara, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på Avfallsenheten.

Snus är den vanligaste ”fulspolningen”, men annat som hamnar i avloppet är tops, tvättlappar och tamponger.

– Under 2016 spolade Ystadborna ner 6 ton skräp i toaletten, sådant som skulle ha hamnat i restavfallspåsen, säger Emma Nilsson.

Även om man i Ystad inte har så mycket farligt avfall i varje påse med restavfall, så blir det ändå mycket totalt sett.

– Vi har väldigt lite farligt avfall i den vanliga soppåsen med restavfall i Ystad kommun, enligt den analys vi gjorde 2016. Men det blir mycket om man lägger ihop det, hela 2,9 ton på ett år, säger Emma Nilsson vidare.

Många kommunmedborgare är dock duktiga på att lämna in farligt avfall på rätt ställe. Under 2016 lämnades 64 771 kg farligt avfall och då är elavfall och batterier inte med i denna statistik. Elavfallet läggs av många i den ”Samlaren” som är utplacerad på fyra ställen i kommunen. 2016 lämnade Ystadborna in över 2,2 ton elavfall via Samlaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.313