23948sdkhjf

En materialgrupp som väcker känslor

Plast är ett material som väcker känslor. Hos den breda publiken är dessa känslor dessvärre ofta negativa, dels på grund av okunskap, men även till följd av felaktig information som sprids i dagspress.

Plast ska vara på rätt plats. Det är ett fantastiskt material, och bidrar till väldigt många hållbara lösningar, men vi måste även ha lösningarna för att kunna ta hand om plasten. Ett budskap med stark framtoning - när den ideella föreningen Plastens Hus, branschorganisationen IKEM och Perstorp AB arrangerade ett seminarium i Perstorp i början av december, med anledning av den första svenska plasten tillverkades i Perstorp för 100 år sedan.

På plats för att lyssna till dagens seminarium var såväl företag från plastindustrin som representanter från kommunens näringsliv och före detta personal från den tid då Perstorp AB hette Skånska Ättiksfabriken.

När Rolf Rahmberg, tidigare informationsdirektör vid Perstorp AB berättat historien om hur den första svenska plasten, Isolit, kom till, flyttades fokus fram till nutid och ett mer visionärt perspektiv.

- Plast finns överallt runt omkring oss, och vi behöver den. Men om vi ska bli ett hållbart och resurseffektivt samhälle, måste plasterna anpassas till det, sa Nazdaneh Yarahmadi, forskningschef vid RISE.

-Oavsett om plastmaterialet kommer från en fossil eller förnybar resurs så är resurserna begränsade. Plasten måste därför tas hand om igen och återvinnas, sa Yaramadhi.

Linda Zellner från Perstorp AB berättade om möjligheterna med bioplaster och hur företaget arbetar med dessa idag.

-Den information som vi möts av i dagspressen är ganska ensidig. Vi får inte glömma bort vilka enorma möjligheter som finns med denna materialgrupp, sa Zellner.

Om plasten i dagens miljödebatt pratade Åsa Stenmarck från IVL. Hon informerade om regeringens utredningsuppdrag kring plasters miljöpåverkan och sa att antalet frågor kring plasters miljöpåverkan ökat lavinartat till Näringsdepartementet sedan uppdraget initierades.

-Vi ska i utredningen, ta fram vetenskapliga underlag för att regeringen i nästa steg ska kunna utarbeta ett framtida lagförslag. Jag tror inte att vi kommer att landa i några förbud, men jag vet inte, sa Stenmarck.

Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd för Ikem, sa att vi måste lära oss att använda naturens resurser på ett mycket bättre sätt för framställning av plast, än vad vi gör idag.

-Den mekaniska återvinningen måste öka samtidigt som vi måste anamma kemisk återvinning i större utsträckning, för att stänga loopen för plast, sa Huss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109