23948sdkhjf

Forskningsagenda för fortsatt utveckling av bioekonomin

Skogsnäringen har lanserat sin nya forskningsagenda.

 I agendan presenteras de forskningsområden som är prioriterade för att fortsätta utveckla bioekonomin och stärka industrins konkurrenskraft och den är framtagen tillsammans med skogsnäringen och forskarsamhället.

Stora Ensos vd och koncernchef Karl-Henrik Sundström var key note-speaker vid lanseringen. Han framhöll att det är viktigt att skogsnäringen har en gemensam forskningsagenda, så resurserna används effektivt.

-Sju procent av vår försäljning kommer från produkter och tjänster som inte fanns för tre år sedan”, sade Karl-Henrik Sundström.

Stora Ensos Innovationschef för Sverige Mikael Hannus har varit aktiv i arbetet med att ta fram skogsnäringens forskningsagenda. Vid sin presentation poängterade han att det behövs mer resurser om man i framtiden ska klara av att göra rätt saker och ersätta fler fossila material med förnybara material.

-Vi behöver öka kunskaps- och forskningskapaciteten, framförallt inom träkemi och materialdesign. Den nationella forskningsplattformen Treesearch, där industri och akademi samverkar, är ett steg i rätt riktning, sase Mikael Hannus.

Skogsnäringens forskningsagenda är framtagen av ett 100-tal experter inom det skogliga området med representanter från både industrin och akademin. I agendan presenteras fyra prioriterade forskningsområden:

*Öka tillväxten i hållbart brukad skog

*Stärka konkurrenskraften i befintliga produkter och processer

*Utveckla nya biobaserade produkter

*Öka det industriella träbyggandet

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078