23948sdkhjf

Så kan matsvinn minskas

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Varje år kastar varje svensk bort 100 kg mat. Nästan hälften, 45 kg, är onödigt matavfall. KTH-forskare har genomfört en studie och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet.

Åtgärderna går ut på att påverka konsumenters beteende. Det är KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff som genomfört studien där de gått igenom olika initiativ inriktade på privatpersoner med syfte att minska matsvinnet. Initiativen har utvärderats i fråga om de är effektiva eller inte.

Läs också: Felsorterat matavfall i Sundsvall

– Med matsvinn avses i den här rapporten livsmedel som skulle kunna ha ätits om det hanterats annorlunda, men som slängts. Privatpersoners matsvinn kan uppstå både i hemmen och när de äter på restaurang och i de studier vi hittat har olika typer av åtgärder använts.

Bland dessa återfinns utbildning och information om betydelsen av att minska matsvinnet.

– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH.

Privatpersoner kan också uppmuntras till att bidra till mnskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att de uppmuntras till inköp av mat som närmar sig bäst före-datum.

Läs också: Ät upp först, sortera rätt sen

Åsa Svenfelt berättar samtidigt att de förändringar som gjorts ofta bara utvärderats med en liten grupp personer och långsiktiga utvärderingar av resultaten saknas.

– De utvärderingar som gjorts visar dock på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och vad gäller medvetandegörande och reflektion hos hushållen.

Åsa Svenfelt och de andra forskarna anser att de förändringar som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige, exempelvis olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen samt för att stimulera delning av överbliven mat.

– Det finns också behov av mer forskning om hur individen och den omgivande samhällsstrukturen kan samverka för att minska matsvinnet samt behov av utvärdering med större grupper av hushåll än vad som gjorts hittills.

Läs också: Sopbilar körs på matavfall

Åsa Svenfelt lägger till att de planerar fortsatta studier i ämnet.

– Under 2018 ska vi utreda förutsättningarna för och om möjligt utveckla en app för att dela överbliven mat på KTH-campus.

Studien är gjord på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mer om: KTH | matavfall | matsvinn


Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Olov Mattsson
Synd att förpackningarnas storlek i mataffären inte blir belyst. Hur mycket mat handlas i onödan därför att affärerna tillhandahåller förpackningar med för mycket mat i?

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Northvolt i samarbete med BMW

Med BMW Group och det belgiska återvinningsföretaget Umicore ska företagen skapa en hållbar värdekedja.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Omvärlden
H&M tar klädvårdskoncept till Norge

Intervjun
ISO-certifierad elektronikåtervinning

Följ oss på LinkedIn!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång per vecka.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Tiptapp överklagar

Arkiv

Slutspurt för nomineringen!

Nu återstår bara en vecka innan nomineringen stänger till Återvinningsgalan.

Produktnyheter
Världens största klipp

Rödbeta blir energi

Orkla Foods skeppar restavfall till Eslövs nya biogasanläggning.

Felsorterat matavfall i Sundsvall

Omvärlden
EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Byggherrar väljer returpallar

Nu skärper branschföreningen Byggherrarna kraven på återanvändning av de lastpallar som används på byggarbetsplatserna.

Mot trenden: Här minskar avfallet

Ökade avfallsmängder är en trend som återkommer i högkonjunktur. Dock inte överallt, enligt statistiken.

Rekordstort anslag för Klimatklivet 2018

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

LKAB förvärvar återvinnare

Jan Moström presenterade en glädjande nyhet under presskonferens.

FTI-vd lämnar

Uppkopplade soptunnor lockar investerare

Företaget grundades för ett år sedan och har snabbt tagit en position i framkant när det gäller att digitalisera sophanteringsbranshen i Sverige. Nu väntar nästa nivå med hjälp av investerare.

TipTapp går emot lagens princip

Valio inför växtbaserad förpackning

Kommer att minska utsläppen med 330 ton i Sverige per år.

Hjälp oss bli bättre!

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Nya affärer på Avfall & Återvinning

Appförbud aktualiserar frågan om avfallsmonopol

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Riva istället för att klippa 

Tiptapp stöter på patrull

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Liten sopbil för framtidens stad

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Press i saknad storlek

Ät upp först, sortera rätt sen

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

Boom för Icas nya klimattjänst

Marksanering
Pengar för sanering av Inre hamnen

Passa på att fixa trasiga saker

Hushållens avfall i siffror

De tar över hämtning i flera kommuner

Resurseffektiva plastflöden

Accon köper Swede Rehandling Systems

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.22