23948sdkhjf

Så kan matsvinn minskas

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Varje år kastar varje svensk bort 100 kg mat. Nästan hälften, 45 kg, är onödigt matavfall. KTH-forskare har genomfört en studie och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet.

Åtgärderna går ut på att påverka konsumenters beteende. Det är KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff som genomfört studien där de gått igenom olika initiativ inriktade på privatpersoner med syfte att minska matsvinnet. Initiativen har utvärderats i fråga om de är effektiva eller inte.

Läs också: Museiöl bryggs på överblivet bröd

– Med matsvinn avses i den här rapporten livsmedel som skulle kunna ha ätits om det hanterats annorlunda, men som slängts. Privatpersoners matsvinn kan uppstå både i hemmen och när de äter på restaurang och i de studier vi hittat har olika typer av åtgärder använts.

Bland dessa återfinns utbildning och information om betydelsen av att minska matsvinnet.

– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH.

Privatpersoner kan också uppmuntras till att bidra till mnskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att de uppmuntras till inköp av mat som närmar sig bäst före-datum.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Åsa Svenfelt berättar samtidigt att de förändringar som gjorts ofta bara utvärderats med en liten grupp personer och långsiktiga utvärderingar av resultaten saknas.

– De utvärderingar som gjorts visar dock på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och vad gäller medvetandegörande och reflektion hos hushållen.

Åsa Svenfelt och de andra forskarna anser att de förändringar som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige, exempelvis olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen samt för att stimulera delning av överbliven mat.

– Det finns också behov av mer forskning om hur individen och den omgivande samhällsstrukturen kan samverka för att minska matsvinnet samt behov av utvärdering med större grupper av hushåll än vad som gjorts hittills.

Läs också: Provsitt avfallets ”Iron Throne”....

Åsa Svenfelt lägger till att de planerar fortsatta studier i ämnet.

– Under 2018 ska vi utreda förutsättningarna för och om möjligt utveckla en app för att dela överbliven mat på KTH-campus.

Studien är gjord på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mer om: KTH | matavfall | matsvinn
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Produktnyheter
Diskmedelsflaska av 100 % återvunnen plast

Produktnyheter
Samarbete för återvinning av betong

Allu och Mapei har tagit fram en lösning för att omvandla färsk returbetong till ett högkvalitativt återvunnet granulat.

Produktnyheter
Resväska med fokus på retur….

Forskarnytt
Projekt om kompositåtervinning

Trender inom cirkulär ekonomi

Nyhetsbrev

Apple återvinner fyra gånger fler mobiler

Apples robot för demontering av iPhone klarar femton modeller och tvåhundra telefoner per timme.

Arkiv

Årets kontor kör hållbart

Återbrukade möbler belönades av anställda

Omvärlden
Miljardsatsning på biodrivmedel

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Skrot försvann

Tidningen Norra Skåne skriver att en stöld inträffat på återvinningscentralen i Vankiva.

1

Omvärlden
Återvinner plast från organiskt avfall

Produktnyheter
Toppkvalitet med återvunnen plast

Mindre brand vid värmeverk

Mängder av skräp plockat utmed västkusten

Uppemot 45 ton mindre skräp utmed västkusten. Så lyder en första prognos för vad vårens Städa Kust-insats genomförd av Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar resulterar i. 

Hybrit nominerat till pris

Återvinn med Arket

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Recyclingdagen
Programmet klart för Recyclingdagen!

Programmet för Recyclingdagen Helsingborg 2019 om trender som driver avfallshantering och återvinning är nu klart.

Recyclingdagen
Investerar i digital avfallshantering

Recyclingdagen
Framtidens sophämtning: On demand!

I Helsingborg genomför NSR, Bintel och Öresundskraft just nu ett försök där de boendes sopkärl försetts med sensorteknik och uppkoppling till ett IoT-nätverk. Därmed möjliggörs hämtning av avfall när kunden själv vill.

Serie: Åt vilket håll styr lagarna?
Del 4: Forskningens syn

Cirkulär ekonomi kan minska CO2-utsläpp med 56 procent

Digitala marknadsplatser för återvunnet, fler samarbetande leverantörer men också ekonomiska styrmedel ska göra cirkulära materialflöden mer lönsamma.

Risk för radioaktiv läcka

Ikea mest hållbart, när konsumenten får välja

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Handeln om höjd kemikalieskatt: "Glädjekalkyl"

Forskarnytt
Bättre återvinning av PUR

Fastighetsbolag satsar på återbruk av vitvaror

Produktnyheter
Flergångspåsar för frukt och grönt

Forskarnytt
Matrester kan bli till hållbar plast

Väg till arbete via återvinning beviljas medel från Tillväxtverket

Här blir överskottsplantor till pesto

Produktnyheter
Ljudmodul till smart papperskorg

Omvärlden
Cirkulär skandinavisk handelsplattform för plast

Forskarnytt
Kommersialiserar återvunnen kolfiber

San Sac förvärvar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152