23948sdkhjf

Så kan matsvinn minskas

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Varje år kastar varje svensk bort 100 kg mat. Nästan hälften, 45 kg, är onödigt matavfall. KTH-forskare har genomfört en studie och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet.

Åtgärderna går ut på att påverka konsumenters beteende. Det är KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff som genomfört studien där de gått igenom olika initiativ inriktade på privatpersoner med syfte att minska matsvinnet. Initiativen har utvärderats i fråga om de är effektiva eller inte.

Läs också: Uppmaningen: Återvinn allt matavfall!

– Med matsvinn avses i den här rapporten livsmedel som skulle kunna ha ätits om det hanterats annorlunda, men som slängts. Privatpersoners matsvinn kan uppstå både i hemmen och när de äter på restaurang och i de studier vi hittat har olika typer av åtgärder använts.

Bland dessa återfinns utbildning och information om betydelsen av att minska matsvinnet.

– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH.

Privatpersoner kan också uppmuntras till att bidra till mnskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att de uppmuntras till inköp av mat som närmar sig bäst före-datum.

Läs också: Matavfallsmål nått

Åsa Svenfelt berättar samtidigt att de förändringar som gjorts ofta bara utvärderats med en liten grupp personer och långsiktiga utvärderingar av resultaten saknas.

– De utvärderingar som gjorts visar dock på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och vad gäller medvetandegörande och reflektion hos hushållen.

Åsa Svenfelt och de andra forskarna anser att de förändringar som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige, exempelvis olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen samt för att stimulera delning av överbliven mat.

– Det finns också behov av mer forskning om hur individen och den omgivande samhällsstrukturen kan samverka för att minska matsvinnet samt behov av utvärdering med större grupper av hushåll än vad som gjorts hittills.

Läs också: Hotell samarbetar med nytänkande maträddare

Åsa Svenfelt lägger till att de planerar fortsatta studier i ämnet.

– Under 2018 ska vi utreda förutsättningarna för och om möjligt utveckla en app för att dela överbliven mat på KTH-campus.

Studien är gjord på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mer om: KTH | matavfall | matsvinn
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Följ oss på LinkedIn!

Ny dom kör över Konkurrensverket

Nu är sista ordet sagt kring en flera år gammal strid mellan Konkurrensverket och tretton skånska kommuner.

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: Lyckat koncept för insamling av farligt avfall

Den idag välbekanta Samlaren för olika typer av farligt avfall fick pris som Årets kretsloppsavgiftare på den första Återvinningsgalan 2009.

Projekt för mindre take away-skräp

Flergångslådor eller pantsystem för förpackningar, kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från våra take away-vanor?

Omvärlden
Nytt WEEE-alternativ i Norge

Nyhetsbrev

Återvunnet klär kultur- och demokratiministern

Alice Bah Kuhnke väljer klänning från Stockholms Stadsmission Remake till årets Nobelfest.

Arkiv

”Bröl”, succé på julbordet?

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Forskarnytt
Osund returkultur i modebranschen - tre sätt att bryta negativ trend

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Produktnyheter
Flyttar produktion

Gå på opera och återvinn mobiler!

GöteborgsOperan har startat mobilinsamling för sina besökare, ett initiativ som direkt blivit en succé.

Produktnyheter
De utvecklar bränslecellsdriven sopbil

Prisade frackar på Nobelmiddagen

VD-byte hos Avfall Sverige

Återvinningsgalan
Finalisterna klara!

Juryn har nu sammanträtt och det står klart vilka finalisterna är till årets Återvinningsgala.

Bättre hantering av läkemedelsavfall

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: Låneidé fick hedersomnämnande

Forskarnytt
Elbussbatterier ska lagra solenergi

Nu invigs vad som troligen är Europas första energilager baserat på elbussbatterier – detta genom ett forskningsprojekt i Göteborg.

Återvinningsgalan
Tidigare vinnare: De fick första priset på första galan

Forskarnytt
Testar mått på cirkularitet

Ett mått som mäter cirkularitet, det vill säga hur stor andel av en produkt som har använts tidigare och värdet på det materialet, har nu testats i samarbete med ett antal företag. 

Forskarnytt
Lignin ersätter gruvans processkemikalier

Designriktlinjer för rPet i livsmedelstråg

Lanserar ersättning för plastsugrör

Återvinningsgalan
Avtal möjliggör teknikskifte i avfallsbranschen

Årets julklapp återvunnen

Forskarnytt
Svampar omvandlar restprodukter

Matavfallsmål nått

Produktnyheter
Nya kapsyler av ÅV-plast

Produktnyheter
Hög kvalitet på returträ i ett steg

Förbundsdirektör avgår

Kylskåp för minskat matsvinn

Skärpta krav = längre liv för elektronik?

Vill ha vite för defekt sopbil

Får agenturen för två maskinjättar

Stort och smått på miljökonferens

De investerar för att främja återvinning av textilfibrer

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166