Så kan matsvinn minskas

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

Varje år kastar varje svensk bort 100 kg mat. Nästan hälften, 45 kg, är onödigt matavfall. KTH-forskare har genomfört en studie och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet.

Åtgärderna går ut på att påverka konsumenters beteende. Det är KTH-forskarna Åsa Svenfelt, Annika Carlsson-Kanyama och Cecilia Katzeff som genomfört studien där de gått igenom olika initiativ inriktade på privatpersoner med syfte att minska matsvinnet. Initiativen har utvärderats i fråga om de är effektiva eller inte.

– Med matsvinn avses i den här rapporten livsmedel som skulle kunna ha ätits om det hanterats annorlunda, men som slängts. Privatpersoners matsvinn kan uppstå både i hemmen och när de äter på restaurang och i de studier vi hittat har olika typer av åtgärder använts.

Bland dessa återfinns utbildning och information om betydelsen av att minska matsvinnet.

– Exempel på initiativ vi hittat är att ge gäster mindre tallrikar när de äter på restaurang. Vi hittade också appar och andra hjälpmedel som hjälper människor kan hålla reda på vad de har hemma så de inte behöver köpa ny mat i onödan, samt appar som gör att de kan dela överbliven mat. De flesta av de utvärderade apparna och försöken har vi hittat utomlands, berättar Åsa Svenfelt, forskare och docent på avdelningen strategiska hållbarhetsstudier vid KTH.

Privatpersoner kan också uppmuntras till att bidra till mnskat matsvinn i andra delar av kedjan, till exempel genom att de uppmuntras till inköp av mat som närmar sig bäst före-datum.

Åsa Svenfelt berättar samtidigt att de förändringar som gjorts ofta bara utvärderats med en liten grupp personer och långsiktiga utvärderingar av resultaten saknas.

Läs också: Unikt avloppssystem prisat

– De utvärderingar som gjorts visar dock på en märkbar effekt, både vad gäller minskning av matsvinnet och vad gäller medvetandegörande och reflektion hos hushållen.

Åsa Svenfelt och de andra forskarna anser att de förändringar som provats i andra länder också bör implementeras i Sverige, exempelvis olika hjälpmedel för att hålla reda på vad som finns i kylen samt för att stimulera delning av överbliven mat.

– Det finns också behov av mer forskning om hur individen och den omgivande samhällsstrukturen kan samverka för att minska matsvinnet samt behov av utvärdering med större grupper av hushåll än vad som gjorts hittills.

Läs också: Tar över sophämtning i Västerås

Åsa Svenfelt lägger till att de planerar fortsatta studier i ämnet.

– Under 2018 ska vi utreda förutsättningarna för och om möjligt utveckla en app för att dela överbliven mat på KTH-campus.

Studien är gjord på uppdrag av Livsmedelsverket.

Mer om: KTH | matavfall | matsvinn


Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Kommentarer

Olov Mattsson
Synd att förpackningarnas storlek i mataffären inte blir belyst. Hur mycket mat handlas i onödan därför att affärerna tillhandahåller förpackningar med för mycket mat i?

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kommun körde avfall utan tillstånd

Utvecklar hållbar avfallslösning för läkemedelsföretag

Debatt
Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Forskarnytt
Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Omvärlden
Många döda i soptippsras

Nyhetsbrev

Forskarnytt
Bättre metoder krävs för mätning av ämnen i marken

Arkiv

De vann upphandling

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Arkitekt ska leda mot hållbara städer

Debatt
Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

Unikt avloppssystem prisat

Bergslagsfokus i kartläggning av nya metaller

Ny miljöutbildning på distans

Forskarnytt
Identifierar okända föroreningar i avloppsslam

Debatt
Replik från miljöministern om sopreform

Forskarnytt
Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Trollhättebor engagerade i sopsorteringsfrågan

Debatt
Låt näringslivet ta ett större producentansvar - inte mindre

”Vi föreslår en ny modell som bygger på att vi vill ta ett större ansvar, ett utökat producentansvar. En förutsättning för att producentansvaret ska fungera fullt ut är emellertid att vi får mer ansvar, mer långsiktighet och mer tydlighet som då ger mer återvinning, skriver FTI:s ordförande Gunnar Svensson och vd Kent Carlsson i en debattartikel.

Företagssamverkan för hållbar logistik

Örebro universitet inrättar ett nytt forskningscenter för hållbar logistik.

Avfallsförbränning
Avfallsförbränning ger samhällsnytta för miljarder

Söderenergi publicerar en ny rapport som visar att samhället sparar stora belopp på energiåtervinning av avfall. Förbränningen ersätter klimatpåverkande fossila bränslen och minskar spridningen av miljögifter, samtidigt som den levererar el och fjärrvärme.

Svenska Retursystem inspirerar till hållbara placeringar

Hållbara klassiker

En Svensk Klassiker och klassikerloppen; Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet skriver ett nytt gemensamt treårsavtal med Suez.

De hämtar avfall i södra Småland

Måste ge tillgång till återvinningsstationer

Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ska återkalla uppsägningen av ett avtal om tillgång till återvinningsstationer med det konkurrerande företaget TMResponsibility. Det har Konkurrensverket beslutat.

Gemensamt avfallsbolag i södra Småland

Omvärlden
Bygger världens största biogasanläggning

Nu förbjuds mikroplaster

Omvärlden
EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

Omvärlden
Bygger kraftfull ÅV-anläggning för EPS

Forskarnytt
Bioplast måste öka i konkurrenskraft

Rut för vitvaror blev ingen hit

Skånsk tävling ska minska matsvinn i Europa

Omvärlden
Växande sophögar efter Kinastopp

Brand hos batteriåtervinnare

1

Forskarnytt
Så kan matsvinn minskas

Minska matsvinnet- drick mer öl

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137