23948sdkhjf

Oslorapport om insamling av matavfall och plastförpackningar

Oslo kommuns senast publicerade analys visar att den norska huvudstaden 2017 återvann 46,4 procent av matavfallet.

Resultaten följer Oslos beslut från 2012 att göra sortering av matavfall obligatorisk för att kunna uppnå målet med 50 procents återvinning senast 2018.

 

Ökningen från 43,9 procent 2016 pekar också på fortsatt tillväxt och ger hopp om att Oslo kan nå sitt mål före slutet av 2018.

 

Oslo kommun hävdar att mycket av framgången beror på medborgarnas vilja att källsortera sitt hushållsavfall samt att den sorteringsanläggning som levererats av Envac Optibag är en del av stadens avfallshanteringsstrategi.

Återvinningen av matavfallet som samlas in i gröna påsar, har ökat från 33,3 procent 2012, när Oslos tredje Envac Optibag anläggning togs i bruk, till 46,4 procent 2017.

Nils Finn Lumholdt, Avdelningsdirektör, Materialgjenvinning, på Energigjenvinningetaten, som ansvarar för sorteringsanläggningarna säger: ”Det här är en stor prestation, inte bara för Oslo, utan även för Norge. Vi visste att det skulle vara en utmaning att uppnå målet med att samla in och återvinna 50 procent av allt matavfall för att omvandla det till biogas- och biogödselproduktion. Men Optibagtekniken har levererat och gjort det möjligt för oss. Plaståtervinningen fungerar också bra, även om vi där har en bit kvar till målet.

Joakim Karlsson, VD för Envac AB, tillägger: ”Med resultaten från Oslo visar Envac Optibag AB att man har ett hållbart avfallsinsamlingssystem som väsentligt kan förbättra kommunernas återvinning och bidra till att miljömålen uppfylls. Oslo kommun har visat vad som kan uppnås när man kombinerar ambitiösa mål med avancerad insamlingsteknik och jag är stolt över att vi har spelat en roll i deras välförtjänta framgång.”

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422