23948sdkhjf

Transportfokus gav miljöstipendium

Från att ha forskat om energieffektivitet för transporter av gods till kund, vände Jessica Wehner på perspektivet och fokuserar på avfallstransporter från hushåll till återvinning.

Nu får hon Renovas miljöstipendium 2018 för att utveckla forskningen ytterligare.

Jessica började sina doktorandstudier i ett forskningsprojekt kallat ”Det femte bränslet”, finansierat av Energimyndigheten. Det handlar om att öka energieffektiviteten i godstransporter och logistik, något som gynnar både miljö och ekonomi. I logistiksammanhang används ofta begreppet ”the Last mile” - den sista delen av transporten från producent till konsument. Man betonar slutkonsumenten som mycket viktig för att kunna göra energieffektiviseringar i transportkedjan.

- Jag fick idén att titta på transporterna åt motsatt håll, säger Jessica: Att se hushållen som leverantörer i en kedja av avfallstransporter som tillför potentiell ny råvara till samhället. Jag kallar transporten från hushållen ”the First mile”. Sättet som avfallet samlas in på, hur det sorteras och var hushållen lämnar sitt avfall är direkt avgörande för energieffektiviteten. Kanske vi behöver ompröva dagens sortering och insamlingssätt?

Energieffektivitet handlar minst lika mycket om beteenden och attityder som om teknologi. Jessica bedriver sin forskning vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers, avdelningen för Service Management och Logistik. Stipendiet på 50 000 kronor planerar hon att använda till att etablera nya samarbeten med kollegor som arbetar med samma ämne, bland annat en vid Hanken School of Economics i Helsingfors som arbetar med logistik kring matavfallsinsamling.

Jessica Wehner tog emot 2018 års miljöstipendium och berättade om sin forskning vid Renovas årsstämma den 9 mars.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.454