23948sdkhjf

Kan bli framtidens råvarukällor

Sanering av deponier och dumpningsplatser kan bli en lönsam affär, både ekonomiskt och för miljön enligt en ny avhandling i miljövetenskap från Linnéuniversitetet.

Deponier och öppna avstjälpningsplatser är fortfarande det vanligaste globala avfallshanteringsalternativet. Enligt siffror från EU 2017, hamnar 60 procent (1 800 miljoner ton) av det årligen producerade avfallet från 500 miljoner invånare i EU på deponi.



En stor del av det deponerade avfallet kan dock återvinnas som energi eller återanvändas som värdefulla råvaror, menar Yahya Jani, nybliven doktor i miljövetenskap och kemiteknik.

I sin avhandling föreslår han utgrävning av deponier som ett verktyg för att uppnå ett slutet kretslopp i en cirkulär ekonomimodell. Att betrakta deponiavfallet som en potentiell resurs snarare än som ett problem är en röd tråd i Yahyas forskning.



"Mer än 50 % av avfallet på deponier och gamla, öppna avstjälpningsplatser kan återvinnas som energi eller återanvändas som råvaror i olika industrier", säger Yahya Jani i ett pressmeddelande.



Hans forskning inkluderar också utvinning av metaller från Smålands konst- och kristallglasavfall och avfallsfinfraktionerna (små partikelstorlekar).

"Jag utvecklade en metod som kan extrahera 99% av metallerna från glasavfallet som dumpades i Pukebergs glasbruk. Det är den första publicerade artikeln i hela världen om återvinning av metaller från konst- och kristallglas", kommenterar Yahya Jani.



Han använde också kemisk extraktion för att återvinna metaller från en blandning av spillglas och jord av partikelstorlekar mindre än 2 mm.

"Metoderna jag har utvecklat för att extrahera metaller från glasavfall kan användas för att extrahera metaller från alla typer av glas, t ex gamla TV-apparater och datorer."



Länk till avhandlingen

Landfills and glass dumpsites as future bank accounts resourses – waste characterization and trace elements extraction

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109