23948sdkhjf

Stora vinster med återbruk på kontor

Att använda begagnat istället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent.

Det visar ett projekt där IVL Svenska Miljöinstitutet samarbetat med arkitekter, byggföretag och tillverkare. På nationell nivå innebär det att återbruk skulle kunna minska klimatutsläppen med 43 000 ton varje år.

– Det här är ett område där det verkligen går att spara, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan. Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler och omsättningen av inredning och avfallsmängderna är omfattande, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Projektet ”Potential och lösningar för återbruk på svenska kontor” har undersökt effekten av att återbruka byggmaterial och möbler i stället för att köpa nytillverkat när man renoverar kontor eller bygger nytt.

Åtta vanliga möbler och byggprodukter har ingått i studien: kontorsstolar, besöksstolar, höj- och sänkbara skrivbord, planteringskärl, glaspartier, innerdörrar, takplattor samt golvplattor av textil. Resultatet visar att det i Sverige varje år skulle gå att spara 1,3 miljarder kronor, minska avfallet med 25 000 ton och sänka koldioxidutsläppen med 43 000 ton genom att återbruka dessa produkter.

– Detta gäller även när vi räknar in kostnader för och utsläpp från transporter och rekonditionering, som byte av skrivbordsskivor eller omklädsel av stolar, säger Åsa Stenmarck.

Effekten blir ännu tydligare när man bryter ned siffrorna till ett exempelkontor på 2000 kvadratmeter med 170 anställda. Då blir besparingen 2 miljoner kronor, 40 ton avfall och 60 ton koldioxid.

Vad lönar sig då mest att återbruka?

– Om vi väger samman alla tre sätten att spara är det viktigast att återbruka glaspartier, höj- och sänkbara skrivbord samt kontorsstolar, konstaterar Åsa Stenmarck.

Fakta:

Projektet Potential och lösningar för återbruk på svenska kontor har finansierats av Vinnova och pågått från oktober 2017 till augusti 2018. Deltagit har Akademiska Hus, Albin i Hyssna, Interface Sverige, IVL Svenska Miljöinstitutet, Kompanjonen, LINK arkitektur, Moelven Modus AB, NGD Nordic Green Design, Ogeborg Golvagentur, Saint-Gobain Ecophon AB, Temagruppen Sverige AB, Vasakronan och Vican.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094