23948sdkhjf

Ät upp först, sortera rätt sen

För tjugo år sedan startade de första försöken med utsortering av matavfall i nordvästra Skåne. Fortfarande kastas dock mycket mat i restavfallet.

Nu satsar NSR på att vända denna trend.

Förra året kastade varje villaägare i nordvästra Skåne 11 kg mat i onödan, alltså mat som egentligen hade kunnat användas och ätas upp.

– För att uppmärksamma och komma tillrätta med resursslöseriet satsar vi och flera andra aktörer på olika projekt i höst, säger renhållningschef Cecilia Holmblad.

Slöseri med tillgångar

2017 samlade NSR in totalt 58 kg matavfall per invånare i de sex nordvästskånska ägarkommunerna. Att sortera ut matavfall i hemmet är en klimatsmart miljöinsats som alla kan göra. Dessvärre består restavfallet fortfarande av matavfall till 25 procent, visar plockanalyser som företaget har gjort. Detta matavfall kunde ha blivit energi och näring om det lagts i rätt kärl. 

– Att slänga matavfall bland restavfall är som att kasta våra gemensamma resurser i form av näring rakt ut i sjön. Det är en tillgång som hade kunnat göra mycket större nytta för samhället än att bara förbrännas, säger Cecilia Holmblad.

Matavfall en viktig resurs

För att näringen ska kunna återföras till jorden på åkermarkerna är det viktigt att lägga matavfallet där det hör hemma. Av matavfallet blir det både biogödsel och biogas, produkter som är viktiga för kretsloppet. Genom att använda biogödsel blir Sverige mindre beroende av importerat mineralgödsel och vi motverkar att åkermarken utarmas. Genom att driva fordon med biogas får vi mindre utsläpp av hälsoskadliga ämnen och ett icke fossilt drivmedel.

– Det är egentligen inte särskilt komplicerat utan väldigt naturligt. Maten i påsen, påsen i rätt kärl! Och byt gärna påse ofta, så blir hanteringen enklare hemma i köket, säger renhållningschef Cecilia Holmblad.

Matrelaterade projekt som NSR medverkar i under hösten och vintern är sorteringskampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är” som syns i ett stort antal kommuner inom det närmaste året. ”Resterkocken”, som riktar sig till barn i årskurs 4-9 i 20 kommuner, där de tävlar med sitt bästa recept på rester. ”SmartMatHbg”, ett projekt som drivs av Helsingborgs stad och riktar sig mot skolkökens matsvinn. På ”FoodTalks 2018” med temat ”Den hållbara måltiden” deltar NSR med kunskap. Inom kort drar även projektet ”Ätervinning – kök som räddar käk” igång. Detta riktar sig mot matsvinn i restaurangbranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203