23948sdkhjf

Ät upp först, sortera rätt sen

| Av Redaktionen | Tipsa redaktionen

För tjugo år sedan startade de första försöken med utsortering av matavfall i nordvästra Skåne. Fortfarande kastas dock mycket mat i restavfallet.

Nu satsar NSR på att vända denna trend.

Läs också: Lokalt biogödsel klart för odling

Förra året kastade varje villaägare i nordvästra Skåne 11 kg mat i onödan, alltså mat som egentligen hade kunnat användas och ätas upp.

– För att uppmärksamma och komma tillrätta med resursslöseriet satsar vi och flera andra aktörer på olika projekt i höst, säger renhållningschef Cecilia Holmblad.

Slöseri med tillgångar

2017 samlade NSR in totalt 58 kg matavfall per invånare i de sex nordvästskånska ägarkommunerna. Att sortera ut matavfall i hemmet är en klimatsmart miljöinsats som alla kan göra. Dessvärre består restavfallet fortfarande av matavfall till 25 procent, visar plockanalyser som företaget har gjort. Detta matavfall kunde ha blivit energi och näring om det lagts i rätt kärl. 

Läs också: Liten del matsvinn går till behövande

– Att slänga matavfall bland restavfall är som att kasta våra gemensamma resurser i form av näring rakt ut i sjön. Det är en tillgång som hade kunnat göra mycket större nytta för samhället än att bara förbrännas, säger Cecilia Holmblad.

Matavfall en viktig resurs

För att näringen ska kunna återföras till jorden på åkermarkerna är det viktigt att lägga matavfallet där det hör hemma. Av matavfallet blir det både biogödsel och biogas, produkter som är viktiga för kretsloppet. Genom att använda biogödsel blir Sverige mindre beroende av importerat mineralgödsel och vi motverkar att åkermarken utarmas. Genom att driva fordon med biogas får vi mindre utsläpp av hälsoskadliga ämnen och ett icke fossilt drivmedel.

– Det är egentligen inte särskilt komplicerat utan väldigt naturligt. Maten i påsen, påsen i rätt kärl! Och byt gärna påse ofta, så blir hanteringen enklare hemma i köket, säger renhållningschef Cecilia Holmblad.

Matrelaterade projekt som NSR medverkar i under hösten och vintern är sorteringskampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är” som syns i ett stort antal kommuner inom det närmaste året. ”Resterkocken”, som riktar sig till barn i årskurs 4-9 i 20 kommuner, där de tävlar med sitt bästa recept på rester. ”SmartMatHbg”, ett projekt som drivs av Helsingborgs stad och riktar sig mot skolkökens matsvinn. På ”FoodTalks 2018” med temat ”Den hållbara måltiden” deltar NSR med kunskap. Inom kort drar även projektet ”Ätervinning – kök som räddar käk” igång. Detta riktar sig mot matsvinn i restaurangbranschen.



Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lokalt biogödsel klart för odling

Matavfallsprojekt gav rekordökning

Lyckat hållbarhetsinitiativ till Göteborg

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Följ oss på LinkedIn!

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas en gång per vecka.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Nytt H&M-koncept även till Sverige

Arkiv

Liten del matsvinn går till behövande

Gifter i återvunnen plast

Organisationer i Europa slår nu larm sedan tester upptäckt gifter i leksaker, håraccessoarer och köksprodukter.

Vill producera 75 000 ton bly

Boliden Bergsöe vill växa kraftigt

Northvolt i samarbete med BMW

Med BMW Group och det belgiska återvinningsföretaget Umicore ska företagen skapa en hållbar värdekedja.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Skånsk rivarfusion

Miljörivarnas expansion fortsätter nu med förvärvet av Lindqvist Sanering och Rivningsfirma i Malmö.

Omvärlden
H&M tar klädvårdskoncept till Norge

Intervjun
ISO-certifierad elektronikåtervinning

Tiptapp överklagar

Slutspurt för nomineringen!

Nu återstår bara en vecka innan nomineringen stänger till Återvinningsgalan.

Produktnyheter
Världens största klipp

Rödbeta blir energi

Orkla Foods skeppar restavfall till Eslövs nya biogasanläggning.

Felsorterat matavfall i Sundsvall

Omvärlden
EU-förslag: 35 % återvunnet i plastflaskor

Byggherrar väljer returpallar

Nu skärper branschföreningen Byggherrarna kraven på återanvändning av de lastpallar som används på byggarbetsplatserna.

Mot trenden: Här minskar avfallet

Ökade avfallsmängder är en trend som återkommer i högkonjunktur. Dock inte överallt, enligt statistiken.

Rekordstort anslag för Klimatklivet 2018

Axfood satsar på mindre plast och ökad hållbarhet

"På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut"

FTI-vd lämnar

TipTapp går emot lagens princip

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Riva istället för att klippa 

Tiptapp stöter på patrull

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Liten sopbil för framtidens stad

Elmia Avfall & Återvinning 2018
Press i saknad storlek

Ät upp först, sortera rätt sen

Båt eller bil, samma återvinningsprocess

Boom för Icas nya klimattjänst

Marksanering
Pengar för sanering av Inre hamnen

Passa på att fixa trasiga saker

Hushållens avfall i siffror

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.471