23948sdkhjf

Lokalt biogödsel klart för odling

Efter ett valideringsår kan biogödslet från biogasanläggningen i Forsbacka börja användas för odling.

För ett år sedan invigdes biogasanläggningen i Forsbacka som sedan dess har omvandlat regionens matavfall till biogas. Efter ett valideringsår har den nu som första torrötningsanläggning i Sverige också fått det biogödsel som produceras certifierat enligt SPCR 120. Det är en viktig kvalitetssäkring för att möjliggöra odling med biogödsel.

- I certifieringssystemet synar man hela kedjan utifrån högt ställda krav för odling, från råvara, genom hela processen och fram till färdig produkt. Certifieringen är det bevis vi behöver för att kunna börja sälja biogödslet för odling, berättar Jonas Hellström, VD på Gästrike Ekogas.

Tack vare ett samarbetsavtal mellan Ekogas och MR Gästrikland finns det redan köpare av biogödslet. Lantbrukare Jonas Halonen, köttbonde i Österfärnebo sprider redan nu biogödslet från Forsbacka på sina åkrar där spannmål och gräs ska växa och försörja 300 slakttjurar av hans totalt 1100 nötkreatur.

- Nu behöver jag inte köpa konstgödsel längre och kan dessutom hämta den direkt från biogasanläggningen i Forsbacka. Det är fantastiskt att avfall kan komma till nytta på det här sättet, berättar Jonas Halonen.

Det är ett lokalt och cirkulärt kretslopp som alla i regionen bidrar till när de sorterar ut sitt matavfall på rätt sätt. Det är nämligen viktigt att det inte ligger nån plast varken i eller runt om den bruna påsen med matavfall. Certifieringen är bondens försäkran om att det han odlar i slutändan blir hälsosam mat för oss att äta. Och bättre kan det bli.

- Nu jobbar vi vidare för att biogödslet ska certifieras för ekologisk odling också, avslöjar Jonas på Ekogas. Något som även lantbrukaren Jonas Halonen ser fram emot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094