23948sdkhjf

Bygger fosforåtervinning

En ny process för att återvinna fosfor i stor skala från förbränt avloppsslam har utvecklats av EasyMining och COWI.

Fosforbrytning orsakar stora miljöproblem. Men det finns nu miljövänlig teknik där fosfor återvinns ur askan från förbränt avloppsslam, och den ska tillämpas i nya anläggningar som planeras i Tyskland, Danmark och Sverige.

COWI har fått i uppdrag av EasyMining att designa anläggningarna.

"Processen för fosforåtervinning har utvecklats under lång tid, och samarbetet med COWI innebär att vi nu med deras hjälp kan realisera vår uppfinning i stor skala", säger Jan Svärd, vd på Easy Mining i ett pressmeddelande.

EasyMinings process Ash2Phos återvinner fosfor ur askan från förbränt avloppsslam. Fosfor är en beståndsdel i gödsel och gödningsmedel, som vi får i oss via maten.

"Vi är väldigt beroende av fosfor för vår matproduktion. Men jordens fosforresurser är ändliga, och behovet att återvinna fosfor blir allt större", säger Anna Berggren, ansvarig för bioenergi inom COWI.

Miljöproblemen med fosfor som bryts ur marken är stora då den fosforn innehåller tungmetaller som därmed sprids i naturen och övergöder haven.

Lagstiftningen skärps nu på flera håll i Europa för att mer fosfor ska återvinnas.

Med kapacitet att återvinna 25 procent av Sveriges behov av fosfor kommer en svensk anläggning att bidra till minskat behov av fosforbrytning och därmed minskad miljöpåverkan.

COWI och EasyMining, ett dotterbolag till Ragn-Sells, har under två års samarbetat under utvecklingsfasen av den nya tekniken för fosforåtervinning. Samarbetet fortsätter när COWI under hösten ska designa och projektera de första produktionsanläggningarna.

En svensk anläggning ska kunna återvinna upp till 25 procent av av Sveriges behov av fosfor.

"Att vi får vara med och utveckla det här ihop med EasyMining och samtidigt lösa miljöproblem gör det här projektet jättespännande, säger Anna Berggren.

Den första nya produktionsläggningen för återvinning av fosfor planeras att tas i bruk i under 2020.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094