23948sdkhjf

Överklagar med hjälp av Centrum för rättvisa

Mobilappen Tiptapp gör det lättare för privatpersoner att hjälpa varandra att återvinna och köra grovavfall och återvinning till återvinningscentralen.

I slutet av september beslutade Stockholms stad att förbjuda den populära tjänsten, eftersom kommunen anser att enskilda inte får transportera varandras grovavfall. Nu överklagar Tiptapp kommunens beslut med stöd av Centrum för rättvisa. Under tiden rättsprocessen pågår kan Tiptapp användas som vanligt.

– Miljölagstiftningen innehåller inget förbud för privatpersoner att hjälpa varandra att återvinna och köra grovavfall till soptippen. Kommunens beslut att stoppa den delen av Tiptapps verksamhet saknar tydligt stöd i lagen och innebär en oproportionerlig begränsning av företagets näringsfrihet som skyddas i grundlagen, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Tiptapp.

Kommunens beslut innebär att Tiptapp förbjuds att förmedla transport av hushållsavfall till någon annan än de företag som Stockholms stad har anlitat för transport av avfall. Eftersom syftet med Tiptapp är att på ett enkelt sätt förmedla transporter mellan privatpersoner utgör beslutet i praktiken ett förbud av Tiptapps populära verksamhet.

– Vi är ett företag som sätter miljön först och har alltid varit angelägna om att ha en dialog med kommunen om hur vi gemensamt kan göra avfallshanteringen ännu bättre. Därför kom det som en smärre chock att kommunen i stället valde att fatta ett beslut som om det blir verklighet sätter stopp för en stor del av vår verksamhet, säger Tim Bjelkstam, en av Tiptapps grundare.

Enligt lagen ansvarar varje kommun för att hushållsavfall inom kommunen omhändertas på ett lämpligt sätt. Huvudregeln är att yrkesmässiga avfallstransporter ska skötas av kommunen eller de företag som har tillstånd för detta och som kommunen anlitar. Ett undantag gäller dock för enskilda hushålls transporter av eget grovavfall till kommunens återvinningscentraler. Privatpersoner får alltså själva transportera exempelvis en uttjänt byrå till kommunens återvinningscentral.

Stockholms stad anser i beslutet mot Tiptapp att reglerna ska tolkas så att det bara är medlemmarna i det hushåll avfallet tillhör som får transportera det till återvinningscentralen. Enligt kommunen får alltså en privatperson som har hyrt ett släp för att transportera gamla möbler till en återvinningscentral inte ta med grannens grovavfall för att minska antalet bilresor. För att en sådan privat transport ska vara tillåten anser kommunen att även grannen måste åka med i bilen.

– Regelverket kunde ha varit tydligare med vad som gäller för digitala tjänster av det här slaget, men vår uppfattning är att den befintliga lagstiftningen inte kräver något förbud mot Tiptapps verksamhet. Om kommunen har synpunkter på hur verksamheten är utformad finns det mindre ingripande alternativ än att helt förbjuda den. Det är principiellt viktigt att det här fallet prövas i högre instans så att det klargörs vad som gäller, säger Fredrik Bergman.

Eftersom stadens beslut börjar gälla först om det vinner laga kraft kan Tiptapp användas som vanligt medan rättsprocessen pågår.

– Vår förhoppning är att beslutet med Centrum för rättvisas hjälp upphävs och därför aldrig kommer att behöva verkställas, så att människor kan fortsätta hjälpa varandra att ”tiptappa” sitt avfall, avslutar Tim Bjelkstam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079