23948sdkhjf

Nu kommer återbrukade fasader

Vad som började med idéer kring hur byggplåtslageri skulle kunna moderniseras ledde först till plåttak tillverkade i fabrik, sedan till ett nytt flexibelt fasadsystem och nu till fasader av återbrukat plåtspill. Möt Weatherproof Family.

Från allra första början föddes Weatherproof Family ur en tanke om att bygga hyresfastigheter.

- Vi skulle bygga våra egna fastigheter och äga hela processen, säger Peter Edlund vid företaget och fortsätter:

- Vi ville göra detta med så liten koldioxidbelastning som möjligt, bland annat genom att använda material som limträ och plåt i stommar och utvändigt. Tankar fanns också på solceller på taket och liknande miljömässigt intressanta inslag. Men, som liten aktör så var det svårt för oss att ”komma igenom” och bli anvisade mark för detta, så vi beslöt oss istället för att starta Weatherproof, för att bygga upp en plattform för en senare realisering av de här idéerna.

Man satte sig ner och funderade igenom vilka utmaningar man stod för, både inom plåtslageri och rent allmän inom byggbranschen.

- Då kunde vi konstatera att plåtslageri sett ungefär likadant ut i tvåhundra år. Hur skulle man kunna göra detta på ett bättre sätt? Kan ny teknik stödja processerna runt plåtslageri? Det var starten kan kan säga. Genom att vi redan hade en ganska avancerad maskinpark, så kunde vi genom att använda modern programvara lägga ut bitarna på plåten på ett helt annat sätt än tidigare och därmed minimera spillet, säger Peter Edlund och utvecklar:

- Ute på plats blir det ofta så att man ”tar till lite extra” för att vara säker på att det räcker, men i och med att allt blir uppmätt exakt så kan vi utnyttja plåten maximalt.

Man såg ganska snabbt att det man kommit på när det gällde plåtslageri skulle kunna fungera också inom andra områden.

- Det ledde till att vi tog fram egna fasadsystem. Sådana finns det gott om på marknaden, men de flesta har det gemensamt att tillverkarna valt ett material och sedan går det inte att ändra på. Vi har varit flexibla istället och kan erbjuda vårt system med i stort sett vilket material som kunden vill ha. Det är möjligt tack vare en specialprofil som vi utvecklat just för att det ska gå att sätta i praktiskt taget vilket material som helst, säger Peter Edlund.

Den här idén ledde snabbt vidare till nästa.

- I och med att alla detaljer till exempelvis ett tak läggs ut digitalt, så går det ju även att göra ”standardiserade” spillbitar och ta tillvara dessa. Det blir ju en jättebra möjlighet till återbruk och det är där vi är nu kan man säga. Vi har precis presenterat detta som ett fasadsystem bestående av spillbitar och hoppas nu att någon ska nappa på idén och faktiskt satsa på en fasad av återbrukad plåt, säger Peter Edlund.

Weatherproof Family arbetar en del med cortenstål och det är främst det spillet som används i de återbrukade fasaderna.

- Vi är ju ett litet bolag, så skulle vi få ett större uppdrag i dagsläget så kommer vi att behöva hämta in cortenspill också från andra verksamheter. Men, man kan också tänka sig att blanda olika material i samma fasadelement, för vi har ju spillbitar också av andra plåtmaterial. Men, då är man kanske mer inne på arkitekternas bord, men det är fullt möjligt i alla fall. En intressant tanke vore att etablera kontakt med olika industrier och se vad det finns för produktionsspill som eventuellt skulle kunna återbrukas i vårt fasadsystem.

Man märker att många är intresserade.

- Men det är ingen som tagit steget ännu och valt att faktiskt använda en sådan här fasad. Så vi väntar fortfarande på det första projektet, men uppmärksamheten kring konceptet har så här långt varit både stor och positiv. Vi märker till exempel att också branschkollegor tycker detta är intressant. Jag tror att det kan bli någon form av ketchupeffekt framöver, det pratas väldigt mycket om återbruk, återvinning och miljöaspekter inom byggsidan. Samtidigt, det finns mycket invanda beteenden och strukturer inom byggbranschen som kommer att behöva ändras för att detta ska slå igenom på allvar. Men, den här snöbollen har börjat rulla nu och den kommer att bli stor ganska snart, avslutar Peter Edlund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094