23948sdkhjf

Nu tar LKAB nästa steg kring gruvavfall

Investerar 45 miljoner i två pilotanläggningar.
Som vi tidigare rapporterat planerar LKAB att investera i en pilotanläggning för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur gruvavfall. Nu går bolaget vidare med satsningen.

– Det är med tillförsikt vi nu investerar 45 miljoner kronor i den fortsatta förstudien och pilotanläggningar, för att industrialisera teknik som återvinner gruvavfall och producerar kritiska råmaterial. Labbtesterna vi bedrivit under året visar att vi kan producera mer fosfor och sällsynta jordartsmetaller än beräknat, säger företagets vd Jan Moström, enligt ett pressmeddelande tidigt på onsdagsmorgonen.

LKAB kommer att anlägga två pilotanläggningar, en i Malmfälten och en i Uppsala, för att utveckla och förbereda industrialiseringen i full skala.

Anläggningen i Malmfälten kommer att producera apatit från avfallssanden. Enheten i Uppsala drivs av Ragn-Sells utvecklingsbolag EasyMining som har utvecklat den patenterade tekniken att separera apatiten till ren mono-ammouniumfosfat (MAP) och sällsynta jordartsmetaller (REE).

Vid etablering av en fullskalig industri förväntas produktionen av MAP uppgå till 500 procent av Sveriges behov och produktionen av REE uppgå till cirka två procent av världsproduktionen.

Pilotfasen pågår till och med 2020. Ett beslut om investering i fullskalig produktion kan tas 2021.

Liksom vad gäller pilotanläggningarna kommer en del av den fullskaliga produktionen vara förlagd till Malmfälten, i anslutning till LKAB:s befintliga industrier.

Nästa förädlingssteg kommer ske vid annan ort, där just nu tre huvudalternativ utreds inom ramen för förstudien.

De tre huvudalternativen är just nu Luleå, Helsingborg och Skellefteå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109