23948sdkhjf

Nytt garn med återvunna fibrer från Textilhögskolan

Ett helt nytt garn baserat på återvunna textil- och naturfibrer har utvecklats vid Textilhögskolan. Bakom utvecklingen står masterstudenten Maud Kuppen tillsammans med forskare i textilteknologi.

­­­­Hållbarhet är ett stort problem inom textilbranschen och som textilingenjör känner jag ett ansvar att göra något åt det, berättar Maud Kuppen.

För att göra garnet har hon använt sig den traditionella tekniken ringspinning som ger ett starkt och mjukt garn av hög kvalitet. Samtidigt är tekniken svår att bemästra och ställer höga krav på materialet, vilket gör det svårt att använda återvunna fibrer. Därför fick de idén att använda smörjmedel i återvinningsprocessen. Målet var att tillverka ett garn med så stor mängd återvunna fibrer som möjligt.

Jag provade mig därför fram med olika blandningar, där en blandning av återvunna fibrer, bomull och lin fungerade allra bäst.

Garnet visade sig ge tyg med hög nötningshärdigheten, och därför är slitstarkt och kommer att hålla länge. Maud hoppas på fortsatt forskning för att utveckla materialet vidare.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093