23948sdkhjf

Träprofessorn som vill revolutionera spånplattan

Kombinerar avfall för miljöns skull

Mahmood Hameed är professor i träteknik och träindustri knuten till Lunds Universitet och Campus Helsingborg och leder innovativa forskningsprojekt på NSR. Hans mest uppmärksammade projekt är miljövänliga spånplattor tillverkade av träavfall. "De kommer att revolutionera träindustrin", säger Mahmood Hameed.

Mahmood Hameed var tidigare professor och chef på avdelningen för förnybara naturresurser på universitetet i Damaskus i 14 år och forskade inom träteknik och träindustri. Han har skrivit många böcker inom sitt forskningsområde och har flera gånger blivit publicerad i internationella vetenskapstidskrifter. Sedan några år arbetar han för Lunds universitet i Helsingborg, där hans forskning går ut på att skapa spånplattor av trä- och trädgårdsavfall som ändå slängs på NSR, och naturliga bindemedel.

– Jag har tagit fram många olika varianter av bindemedel men det jag tror allra mest på är baserat på vissa typer av organiskt lantbruksavfall. Man tar alltså träavfall och lantbruksavfall, kör det i en het press också har man en spånplatta. På så sätt återvinner man två typer av material och får en bättre produkt på köpet, det är en win-win-win-situation. Jag tror att den här typen av platta kommer att ersätta alla andra i framtiden.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078