23948sdkhjf

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år. När nu Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn så kommer man att använda Göteborgsmodellen. Recycling har träffat den förra projektledaren Christina Linnerhag.

Läs också: Förskolor blir avfallssnåla

Samordningsgruppen Måltid Göteborg består av alla områdescheferna i Göteborgs Stads tio stadsdelar.

- De utsåg strategigrupper för olika områden, till exempel marknadsföring, storkök och så en som kallades miljömåltider. Där satt jag med. Gruppen arbetade med sådant som ekologiskt, närproducerat, vegetariskt och även matsvinn. Jag hamnade i vad som fick namnet Svinngruppen som fick i uppdrag att ta fram en modell för att minska matsvinnet hos alla Göteborgs Stads offentliga kök, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Drivkraften var huvudsakligen miljömål, som att minska CO2 –utsläpp samt att det finns krav på en viss mängd ekologisk mat. För att få in det i budgeten så måste man på något sätt vara rädd om resurserna. Så det handlade om resurshushållning på alla sätt, även då ekonomiskt. Vi gjorde så att vi gick ut med en enkät i de mest framgångsrika köken när det gällde att minska svinn. Vi samlade ihop alla idéer därifrån och tog sedan hjälp av en konsult som sammanställde. Sedan satt jag och Karin Nielsen på Kretslopp och Vatten oss ner och försökte göra det så konkret som möjligt, fortsätter Linnerhag.

- Vi kände att när man jobbar med kök så måste det vara konkret, hands on så att säga. Instruktionen ska i princip vara ”gör så här”, det ska vara enkelt och lätt och det ska kännas att när man gjort något så ska det ge effekt. Vi såg att det var de enkla åtgärderna som accepterades ute i köken och som dessutom gav resultat, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Vi gjorde sedan ett verktyg och hade tre kickoffer för alla medarbetare, ca 400 per gång, för att få igång arbetet med modellen. Därefter blev det utbildningar lokalt med 10 till 15 personer i var grupp, från september till december 2016. Sedan började vi mäta i januari 2017. Från början var 63 till 68 % av köken med och mot slutet har det varit mellan 95 och 98 % som varit med och mätt. Det är sammanlagt 520 kök det handlar om. Det finns kök med en person och kök med 25 personer så det är väldigt olika storlekar och förutsättningar, men principerna fungerar lika överallt.

Läs också: Varannan svensk minskar matsvinn

Hur har processen sett ut för att modellen nu ska bli rikstäckande?

- Det här har spridit sig på många sätt. Jag har fått berätta om Göteborgsmodellen i många sammanhang. Det har spridit sig i landet och många kommuner har fått en redigerbar modell av oss. Jag är också med i branschföreningen Kost & Näring (Fokusgrupp Hållbarhet) för måltidschefer vilket lett till fler kontakter och möjligheter att prata om modellen. Många känner till den idag, konstaterar Christina Linnerhag.

Livsmedelsverket ska nu alltså ta fram en modell för hela landet.

- Jag har varit med där och tagit fram den mätmetod som verket utvecklat och som är tänkt att användas över hela landet. Nu blir det en process att ta fram hur Sverigemodellen ska bli och se ut. I den kommer vår del, köks- och serveringssvinn att komma in. Tallrikssvinn ingår än så länge inte i vår modell, men det finns ganska mycket  annat gjort på det området, så Livsmedelsverket kommer nog att få in detta i sin modell ändå, konstaterar Christina Linnerhag.

En sak som många gjort, men som hon tycker blir missvisande är att mäta korta perioder.

- Man mäter kanske under 14 dagar på våren och 14 dagar på hösten. Sen drar man slutsatser av det, men de blir nog inte så korrekta. Så pass olika resultat som vi har sett och stora variationer, så känns det inte som att det blir rätt. Det äts olika under olika årstider. På hösten är skoleleverna nya och äter mindre, på våren växer de mycket och äter mer exempelvis, säger LInnerhag.

Äldreboenden har sina speciella utmaningar när det gäller svinn.

- Vi har gjort en Excelfil som delats mellan alla äldreboenden och där har äldreomsorgen skrivit in hur mycket gröt, sås etc som slängs. Utifrån det har vi ”trimmat” in och verkligen kartlagt hur mycket de gamla äter. Utifrån det har vi påbörjat en process att ta fram portioner som är anpassade efter hur mycket de äter och att denna mängd ska hålla rätt näringsvärde istället för tvärtom. Äldre äter kanske en potatis och lite gryta och då ska det innehålla rätt näring. Istället för att vi har en portion med rätt  näringsmängd, men där kanske bara hälften äts upp, säger Christina Linnerhag avslutningsvis.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stort intresse för bioplaster

Omvärlden
Svart det nya gröna när Arla går över till återvunnet

Digital attack på reklamblad

Appen Shopgun har siktet inställt mot att ersätta fysiska reklamblad i brevlådorna.

Svensk Plaståtervinning kammade hem hederspris

Kartläggning visar styrkeområden inom miljöteknikexport

Nyhetsbrev

Forskarnytt
Vill se mer forskning kring polymerdesign

Arkiv

Massiv kritik mot skatt på plastbärkassar

Plaståtervinning driftklar, igen….

Boliden Bergsöes anläggning för separation och återvinning av plast från batterihöljen fick ingen smakstart precis….

Avfallsförbränning
Skatt mot bättre vetande

En skatt på avfall till förbränning har knappast någon möjlighet att öka materialåtervinningen eller minska avfallsmängderna, menar Avfall Sverige.

Bygger bioraffinaderi för 2,1 miljarder

Utökar fastighetsnära textilinsamling

Från och med september månad får de boende i 600 hushåll i centrala Göteborg bättre möjlighet att lämna textil till återanvändning.

Över 5000 sopkärl kopplas upp

Bintel AB, som kopplar upp och digitaliserar avfallsbranschen, rullar nu ut världens största installation av uppkopplade soptunnor via LoRaWan.

1

Skatt på plastbärkassar

I budgetpropositionen för 2020 aviserar regeringen att en skatt på plastbärkassar ska införas.

Avfallsförbränning
Skatt på avfallsförbränning 2020

Forskarnytt
Nu kan avloppströmmarna bli biogas

Spadtag för förnybara drivmedel

Setra i nysatsning med Preem

Samarbete kring textilåtervinning

Ska samla in oönskade plagg med start i veckan.

Byter till klimatsmart returpall

Avstamp mot smartare avfallshantering

Ni glömmer väl inte följa oss på LinkedIn?

100 miljoner till biogasstöd

Bättre sortering fastighetsnära

Avfall Sveriges årliga statistik över hushållsavfallet på läns- och kommunnivå har nu presenterats.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Forskarnytt
Mjölkflaskor blir förvaringstankar och kajaker…

Forskare vid Queen´s University Belfast har tittat på nya sätt att använda engångsplastavfall som råvara till nya produkter.

Hanteringslådor stark länk i återvinningskedjan

Plaståtervinning till Bor?

Sportkläder av återvunnen havsplast vinner pris

ÅI yttrar sig om skatt på plastbärkassar

Produktnyheter
Utökar återvinningsprogram med nya agenturer

Produktnyheter
Shredder i uppdaterad version  

Produktnyheter
Ny serie demoleringsverktyg

Produktnyheter
Minska CO2-avtrycket med upp till 250 ton/år

Utlysning: Tre projekt om 30 MSEK

BillerudKorsnäs investerar inom återvinning

Vätgas ska driva framtidens lastbilar

Produktnyheter
Arla sänker CO2 på ostförpackningar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179