23948sdkhjf

Bioplastseminarier i tre nordiska huvudstäder

Till hösten håller Nordisk Bioplastförening, NBF, seminarier om bioplast i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

– Seminariernas mål och syfte är att i en tid då plast som material och begrepp har placerats vid skampålen, att informera om förtjänsterna med plaster som tillverkats av förnyelsebara i stället för fossila råvaror, säger Bo Wallteg, i NBF:s styrelse.

Det är som bekant mycket fokus på plast och plastförpackningar för närvarande. I media, ute bland allmänheten och bland forskare och experter diskuteras plastens existensberättigande.
– Att plast, som slängs i naturen, skräpar ner är ett faktum, liksom att stora mängder plastavfall flyter omkring i världshaven. Men skall vi förbjuda plasten helt? Vårt samhälle och det sätt vi lever på klarar inte det. Plastmaterialen behövs inom många områden, inte minst till förpackningar – men vi kan göra mycket för att effektivisera produktionen, skapa bättre hållbarhet och inte minst återvinna, säger Bo Wallteg.

För att minska användningen av fossila resurser vid tillverkning av plast kan man istället utgå från förnyelsebara råvarukällor. Bioplaster är i stark utveckling. Men vad döljer sig bakom begreppet ”bioplaster”?

Är de alltid nedbrytbara eller komposterbara? Kan vi bara slänga dem i naturen. som då tar hand om nedbrytningen? Är de dyrare än fossila plaster? Vilka egenskaper har bioplaster? Och vad händer i framtiden och inte minst hur ser återvinningen ut för dessa framtidens material? Det är frågor man ställer sig på höstens konferenser.

– Nordisk Bioplastförening är i stark tillväxt och samlar idag ett sextiotal företag, som producerar, konverterar eller använder bioplaster. Föreningens uppgifter är att öka kunskapen om material, att kunna ge svar på bland annat ovanstående frågor. Och det är också det som de tre seminarierna i september ska göra, säger Hans Friedsam, ordförande i NBF.

På seminariet talar flera kunniga och engagerade talare från viktiga aktörer inom bioplaster – både tillverkare, konverterare och användare. I talarlistan finns representanter från European Bioplastics, BASF, FKuR, Iggesund Paperboard, Stora Enso, TÜV Austria Belgium, Hexpol, Arctic Biomaterials Oy, Greenway Denmark, Nordic Polymers, NATY AB och Scanfill.

– Den som är intresserad av att hålla sig informerad och som vill lära sig mer om bioplaster, bör inte missa det här tillfället att få veta mer under en intensiv seminariedag! Seminarierna äger rum i Helsingfors den 10 september, Stockholm den 11 september och Oslo den 12 september, säger Hans.

Mer information, program och anmälan till respektive seminarium i de tre huvudstäderna finns på NBF:s hemsida. http://event.nordicbioplastic.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109